Suudi Arabistan'in Karari Hac Malzemesi Saticilarini Daha Da Zora Sokacak

Suudi Arabistan, bu yil hac ibadeti için yurt disindan kimsenin alinmayacagini açiklarken, pandemi nedeniyle yaklasik 2 senedir sektörde zarar gören hac malzemesi saticilari bu durumunun yasadiklari sikintilari daha da artiracagini belirttiler.

Suudi Arabistan'in Karari Hac Malzemesi Saticilarini Daha Da Zora Sokacak
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanligi, hac ibadeti sirasinda dünyayi etkileyen Korona virüs (Covid-19) nedeniyle alinacak önlemleri açikladi.

Geçen sene çok az sayida haci kabul eden ülke bu sene disaridan hiç kimseyi kabul etmeyecegini duyurdu. Pandemi sebebiyle 2 yila yakin hem mevlit hem de diger dini etkinliklerin azalmasindan zarar gören esnaf, Suudi Arabistan tarafindan alinan kararin ardindan artik önünü göremiyor.

Yaklasik 20 yildir Eskisehir’de hac malzemesi saticisi olan Cahide Bostan, ticari anlaminda Suudi Arabistan’in kararini degerlendirdi. Geçen sene Haziran ayinda verdigi bir röportajda “Hac açilmazsa ufkumuz karanlik” diyen Bostan, üst üste 2 sene hacca kabul edilmemesi sektör olarak çok zor duruma düsecegi belirtti.

Cahide Bostan konu ile ilgili, “Son 2 yildir pandemi dolaysiyla sektör tamamen durdu. Bu noktada sektörümüzün temsilcileri olmamasi nedeniyle sesimizin duyulmadigindan eminiz. Yetkililer tarafindan her hangi bir yardim gördügümüzü de söyleyemeyiz. Sonuçta biz hediye esya etiketi alinda bu isi yapiyoruz. Daha önce yapilan bir açiklamada Suudi Arabistan açiklanan 60 bin hac kontenjanini ülkeler arasinda bölmüstü. Ancak yeni alinan kararla bunu da iptal etti. Dolayisiyla bu yil da hac ibadeti gerçeklestirilemeyecek. Bu ülkemizdeki ve tüm dünyadaki inanlar adina çok ciddi bir manevi kayiptir. Bu alinan kararlardan önce sektörün yeniden hareketlenmesi bekliyorduk. Ancak bu karar zaten çok ciddi boyutlara varan maddi sorunlarimizi daha da genisletecek” diye kayit edildi.

“Su anda hüsrana ugramis durumdayiz”

“Pandemi nedeniyle bu sene de haça kabul edilmeyecegi bekliyor muydunuz?” sorusuna yanit veren Bostan söyle konustu:

“Biz açikçasi böyle bir karar beklemiyorduk. Çünkü kutsal olarak kabul edilen 3 dinin diger merkezleri açikken sadece Müslümanlarin hacci gerçeklestirebilecek tek yeri olan Kâbe’nin kapali olmasi bizim için çok aci verici bir durum. Ticaret anlami disindan manevi anlaminda da çok sikintili bir durum oldu. Biz çesitli önlemleri alarak bunun açilmasini bekliyorduk. Ama maalesef su anda hüsrana ugramis durumdayiz.”

“Bizim bir temsilcimiz olmadigi için sesimizi duyuramiyoruz”

Bostan, Türkiye’de hac malzemesi saticilarini bir araya getiren bir kurumun bulunmamasi, sektörün zorluklarini yetkililere karar aktarilmasina engel oldugunu düsünüyor. Cahide Bostan, “Sektör biz hediye esya etiketi altinda bulundugumuz için de esnafa yapilan birçok destekten de faydalanamiyoruz. Sektör olarak bizi temsil edecek bir kurum olmadigi için de sesimizi duyurulamiyoruz. Su an durumumuzu anlatabilecegim kelimeleri bulmakta, seçmekte zorlaniyorum gerçekten kötü bir durumdayiz çünkü” diye duygularini paylasti.
Kaynak: İHA