Putin Açiklamasi 'Rus-Amerikan Iliskileri ABD'deki Iç Siyasi Mücadeleye Kurban Edildi'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rus-Amerikan iliskilerinin son yillarda ABD’deki iç siyasi mücadeleye kurban edildigini söyledi.

Putin, ABD Baskani Joe Biden ile 16 Haziran’da Isviçre’nin Cenevre kentinde yapacagi görüsme öncesinde Amerikan NBC kanalina verdigi röportajda, güncel konulara iliskin açiklamalarda bulundu.

Rusya ve ABD arasindaki iliskilere deginen Putin, ABD ile birçok alanda çalismaya hazir olduklarini dile getirerek, "Uluslararasi iliskilerde istikrar ve öngörülebilirlik en önemli deger. Amerikan ortaklarimiz tarafindan geçen yillarda bu konuda bir sey göremedik." seklinde konustu.

Putin, ABD’nin Rusya’yi seçimlere müdahale etmek ve siber saldiri düzenlemek ile suçladigina dikkati çekerek, "Rus-Amerikan iliskileri son yillarda ABD’deki iç siyasi mücadeleye kurban edildi." dedi.

Daha önce, ABD’ye siber alanda birlikte çalisma teklifinde bulunduklarini hatirlatan Putin, ABD’nin bu teklifi reddettigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Kimsenin birbirinin iç siyasi süreçlerine müdahale etmemesi gerekiyor. Ne ABD’in Rusya'nin ne de Rusya'nin ABD'in iç hayatina müdahale etmemesi lazim. Dünyadaki tüm ülkelerin halklarina baris içinde gelismesine firsat vermek gerekiyor. Kriz durumlarinin, disaridan müdahale olmadan halk içinde çözülmesi gerekiyor ancak ABD yönetimi için bu çagri, pek bir sey ifade etmiyor. ABD yönetiminin yine de diger ülkelerdeki iç süreçlere müdahale edecegini düsünüyorum. Bu süreç artik çok zor sekilde durdurulabilir, çünkü çok hizla yürüyor."

NATO’nun siber alanini, "savas" alani olarak ilan ettigini hatirlatan Putin, Rusya'nin bundan "rahatsiz" oldugunu vurguladi.

Putin, Biden’in kendisini "katil" olarak tanimlamasina iliskin ise "Çalisma esnasinda, farkli taraftan saldirilara alistim. Bu beni sasirtmiyor. Insanlarla uluslararasi arenada birlikte çalisiyoruz, tartisiyoruz. Biz gelin ile damat degiliz ve birbirimize sonsuz sevgi ve dostluk konusunda yemin etmiyoruz. Biz ortagiz ve bazi konularda birbirimizle rekabet ediyoruz. Sert söylem ise Amerikan kültürünün tezahürüdür." ifadelerini kullandi.

- "Çin’in dördüncü uçak gemisini insa etmesi bizim için tehlike degil"

Çin’in dördüncü uçak gemisini insa etme durumunu degerlendiren Putin, bunun Rusya için tehlike olusturmadigini söyledi.

Putin, ABD’nin Çin’e göre daha fazla uçak gemisine sahip olduguna dikkati çekti.

Rusya'da hapiste bulunan Rus muhalif Aleksey Navalniy ile baglantili kuruluslari asirilik yanlisi olarak ilan edilmesi konusuna da deginen Putin, ülkede "yabanci ajan" yasasinin yürürlüge girdigini animsatarak, "Bu bizim icat ettigimiz sey degil. Yabanci ajan yasasi, ABD'de 1930'larda kabul edildi. Bu yasa, bizimkisine göre daha sert. ABD'nin iç siyasi hayatina müdahalenin önlenmesini amaçlamaktadir. Genel olarak, bu yasanin dogru oldugunu düsünüyorum." dedi.

Putin, Rusya'daki birçok sivil toplum kurulusunun disaridan maddi olarak desteklendigini ve bu nedenle gerekli önlemleri aldiklarini savundu.

Ülkedeki siyasi sistemin gelistigine isaret eden Putin, "Rusya'da 34 kayitli siyasi parti var. Bu partilerden 32'si, eylülde ülke genelindeki çesitli seçim süreçlerine katilacak." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA