Elleriyle Ürettigi 'Çameli Kozalak Reçelinin' Patentini Aldi

Denizli’nin Çameli ilçesinde yasayan Ayse Bakirtas, dogadan topladigi kozalaklardan eliyle yaptigi sifa kaynagi reçeli için marka tescil belgesi aldi.

Elleriyle Ürettigi 'Çameli Kozalak Reçelinin' Patentini Aldi


Çam kozalaklarindan yaptigi sifali çay ve karisimlarla dikkat çekerek yemek programlarinin taninan ismi olan Ayse Bakirtas, kozalagin sifasini kesfederek 4 yil önce kozalak reçeli yapti. Astim ve Romatizma hastaliklarina iyi geldigi kesfedilen reçel, yurtiçi ve yurtdisindan da büyük ilgi gördü.

Ayse Bakirtas, sifa kaynagi “Çameli Kozalak Reçeli” için Türk Patent ve Marka Kurumu’na 2020’de basvurarak 7 Haziran 2021 tarihinde Marka Tescil Belgesi’ni alarak patentini almayi basardi.

Pekmez yapimi için yaz aylarinda olgunlasmadan toplanan kozalaklar, Çameli’nin Kirazliyayla Mahallesinde Ayse Bakirtas tarafindan imece usulüyle kiriliyor. Günlerce süren çalisma sonunda hazirlanan kozalak pekmezini üretiyor. Topladigi andiz kozalaklari nasil bir islemden geçirdigi anlatan Bakirtas, kozalaklari kirip 2 gün suda beklettiklerini belirtti.

Bakirtas "Sirasini süzdükten sonra aksamdan hazirlayip tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkip atese koyuyoruz. 15 saat kayniyor. Bu çok zahmetli bir is" dedi.



Kozalak reçelinin yapiminin çok zahmetli olduguna dikkati çeken Ayse Bakirtas "26 yildir dogayla iç içe yasiyorum. Zaten bulundugum yer ormanlarla kapli. Buradaki çam agaçlarindan topladigimiz yas çam kozalaklarinin önce sap kisimlarini kesiyoruz. Ardindan yikayip, kazanlarda kaynatip, seker ilave ediyoruz. Koyulasana kadar kaynatip, reçeli kavanozlara dolduruyoruz. Içine bir adet de haslanmis çam kozalaklarindan atip, satisa hazir hale getiriyoruz. Tüm bu 6 islemin ardindan reçel hazir oluyor." dedi.



Bakirtas’in ürettigi sifa kaynagi “Çameli Kozalak Reçeli” hakkinda çikan haberler sonrasi talebin daha çok artmasi dolayisi ile yilda 1 tonun üzerinde reçel üretiyor. Türkiye’nin her yerinden talep oldugu ve yurt disindan da yogun talebin geldigi belirtildi. Yurt disina Almanya, Fransa, Avusturalya gibi ülkelere kargo ile gönderdigi gibi yurt disindan gelerek yerinde alanlarinda oldugu söylendi. Bakirtas, reçel yapimina bu ay baslayacagini ve siparis defterinin simdiden doldugunu belirtti.

Kaynak: İHA