Ortamahalle Turizm Sezonuna Hazir

“Dogu Karadeniz’in Incisi” olarak nitelendirilen Ortamahalle, yeni turizm sezonunda misafirlerini agirlamaya hazirlaniyor.

Ortamahalle Turizm Sezonuna Hazir
Yeni sezonun ilk turistlerini agirlamaya baslayan Ortamahalle, hem yerli ve yabanci turistlerin hem de ilçeye gelen fotograf sanatçilarinin ilk adresi oluyor.

Akçaabat’in dogal güzellikleri, yaylalari ve yemek kültürünün yaninda tarihi yapisiyla da ön plana çiktigini söyleyen Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim, tarihi Ortamahalle’nin bu kapsamda dikkati çektigini vurgulayarak, bölgenin, mahalle ölçeginde bugüne kadar Türkiye’de korunabilen ender yerlerden biri oldugunu ifade etti.

Ekim, Ortamahalle’nin barindirdigi evlerin tek tek degil, mahalle ölçeginde korunarak bugüne ulastigini anlatarak, “Ortamahalle, Osmanli konut mimarisinin tipik özelliklerini tasimaktadir. Dar yollari, dik merdivenleri, küçük meydanlari ve çesmeleriyle tamamen eskiyi yansitan Ortamahalle, bugüne kadar bozulmadan gelen ender yerlerden biridir” dedi.

Ortamahalle’nin turizmin gözdesi olduguna dikkati çeken Ekim, “Bizde belediye olarak turizmden daha fazla pay almak ve Ortamahalle’nin canliligini daha da artirmak için sürekli çalismalar yapiyoruz. Amacimiz yerli ve yabanci turistlerimize hizmet ederek, herkesin bu güzelliklerden istifade etmesini saglamak” diye konustu.



"Orta Mahalle tarih turizminin merkezi olacak"

“Ortamahalle’yi tarih turizminin merkezi yapmak amaciyla çalismalarimizi sürdürüyoruz” diyen Baskan Ekim, “Tarihi mahallemizdeki binalarimizi aslina uygun restore ediyoruz. Belediye olarak geçmis dönemde 4 konak satin aldik. Onlari da restore ederek turizme kazandirdik. Iç ve çevre düzenlemesi yapilan konaklari restore ederek, yöresel lezzetlerin yer aldigi yeme, içme, oturma alanlari, konaklama ve yöresel hediyelik esyalarin satildigi mekanlar olarak turizme kazandirdik. Bunlarin bir tanesi olan Timurciler Konagini yeme içme yeri olarak belediyemiz tarafindan isletiliyor. Diger iki tanesi, Kanoglu Konagi ve Mehmet Efendi Konagi, ise yeme içme ve konakla yeri olarak kullanilmak üzere kiraya verildi ve özel girisimciler tarafinda isletiliyor. Ortamahalle’ye kazandirdigimiz bu isletmeler mahalledeki girisimcilere örnek oldu ve burada birkaç tane daha çay bahçesi kafeterya gibi yerler açildi. Bu isletmelerde mahalledeki vatandaslarimiz is imkani bulmus oldu” ifadelerini kullandi.

Orta Mahalle için teleferik projesi

Ortamahalle kentsel Sit alani sokak sagliklastirma projesi 1.etap alaninda onaylanan projeler dogrultusunda restorasyon çalismalarinin hem sokaklarda hem de tescilli yapilarda devam ettigini hatirlatan Baskan Ekim, “1.etap proje alaninda 17 tescilli yapi, 11 tescilsiz yapinin restorasyonu ile bu yapilarin bulundugu sokaklarda niteligini kaybetmis tas duvarlarda yapilmaktadir. Çalismalarin devaminda sokaklarin döseme kaplamalari ile aydinlatma elemanlari da yenilenecektir. Bunun yaninda Ortamahalle’de bulunan tarihi St. Michael Kilisesinin restorasyonu tamamlanmis olup pandemi sonrasinda müze olarak hizmete açilacaktir. Ortamahalle’ye ulasim konusunda ise yapimi devam eden Pulathane Bulvari tamamlandiginda önemli ölçüde rahatlama olacaktir. Bulvar üzerinde ulasim konusunda çesitli alternatiflerimiz var. Mahalle içerisine elektrikli araçlarla gezi ringleri olusturmayi planliyoruz. Bunun yaninda ilçeye kazandirmayi düsündügümüz teleferik projesinin ikinci istasyonu Ortamhalle’de olacak. Proje hayata geçince yerli ve yabanci turistlerimiz Ortamahalle’ye teleferikle de ulasma imkani bulacak” seklinde konustu.

Ortamahalle’nin ziyaretçi sayisinin giderek arttigini ifade eden Ekim, “Yeni sezon hazirliklarimiz tamam ve ziyaretçilerimiz gelmeye basladi.

Dolayisiyla bu yilki beklentimiz turizm açisindan yüksek düzeyde. Bu durum da bizler için sevindirici” dedi.

Kaynak: İHA