Koza Altin'in Sondaj Çalismalarindan Yeni Müjdeler Bekleniyor

TMSF Baskani Muhiddin Gülal: 'Koza Altin'in 240 adet arama ruhsati var. 38 noktada sondaj çalismalari sürüyor. Kütahya, Çanakkale, Sögüt, Karadeniz ve bu bölgede sondajlarimiz var. Bunlardan da olumlu neticeler aliyoruz. Bunlarin da raporlanmasinin ardindan yeni müjdelerle beraber halkimizin karsisina çikmayi ümit ediyoruz' '(TMSF bünyesindeki büyük gruplarin müsadere karari) Bunlarin tamami Yargitay asamasinda. Bu yil içerisinde bu dosyalarin tamaminin onanmasinin gerçeklesecegini ümit ediyoruz' 'Koza Altin'in, Erciyes Anadolu Holding'in, Aydinli'nin satisi mümkün degil'

Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu (TMSF) Baskani Muhiddin Gülal, Koza Altin'in 240 adet arama ruhsati oldugunu ve 38 noktada sondaj çalismalarinin sürdügünü belirterek, "Kütahya, Çanakkale, Sögüt, Karadeniz ve bu bölgede sondajlarimiz var. Bunlardan da olumlu neticeler aliyoruz. Bunlarin da raporlanmasinin ardindan yeni müjdelerle beraber halkimizin karsisina çikmayi ümit ediyoruz." dedi.

Gülal, Agri'da gazetecilere yaptigi açiklamada, Koza Altin Isletmeleri tarafindan Agri Mollakara'da piyasa degeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altin ve 2,8 milyon dolar olan 3,5 ton gümüs rezervi tespit edildigini animsatti.

Gelecek yilin sonu itibariyla altin dökümüne baslamayi öngördüklerini aktaran Gülal, 2023'ten itibaren de yillik 3-3,5 ton arasi altin üretmeyi planladiklarini bildirdi.

Gülal, hem ülke hem de bölge ekonomisi için son derece kiymetli ve anlamli bir tesisin Mollakara'da insa edilecegini belirterek, "20 tonluk altin rezervi söz konusu. Ilave olarak Van ve Agri, 16 tane daha arama ruhsatimiz var. Bunlarla ilgili izin çalismalarimiz devam ediyor. O izinler tamamlandiktan sonra burada yapilacak sondaj çalismalarindan da olumlu neticeler elde edecegimizi düsünüyoruz. Böylelikle hem tesisimizin ekonomik ömrünün hem de çikaracagimiz altin miktarinin artacagina inaniyoruz." seklinde konustu.

- "Yeni sondaj çalismalarimizdan olumlu neticeler aliyoruz"

Muhiddin Gülal, Koza Altin'in 2019'da 11 ton, geçen yil ise 8,1 ton altin üretimi gerçeklestirdigini aktararak, Türkiye'nin 42 ton olan yillik altin üretimini gelecek 5 yilda 100 tona, Koza Altin'in ise minimum 15 tona yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Koza Altin'in 240 adet arama ruhsati bulundugunu, 38 noktada sondaj çalismalarinin sürdügünü bildiren Gülal, "Kütahya, Çanakkale, Sögüt, Karadeniz ve bu bölgede sondajlarimiz var. Bunlardan da olumlu neticeler aliyoruz. Bunlarin da raporlanmasinin ardindan yeni müjdelerle beraber halkimizin karsisina çikmayi ümit ediyoruz." dedi.

Gülal, Mollakara'da bulduklari 20 ton altinin piyasa degerinin 10 milyar liranin üstünde oldugunu belirterek, "Buraya yapacagimiz yatirim 1,5 milyar lira. 2023'ten itibaren yaptigimiz yatirimin geri dönüsünü saglamis olacagiz. 6 yil içinde de 20 ton altini ekonomiye kazandirmis olacagiz." diye konustu.

- "Büyük gruplarin hepsi için müsadere karari çikti"

TMSF Baskani Gülal, yargi süreciyle ilgili bir soru üzerine, sunlari kaydetti:

"Bizdeki büyük gruplar ile ilgili olarak hemen hemen tamaminda müsadere karari çikti. Erciyes Anadolu Holding'de, Koza'da, Aydinli'da, Naksan'da, Bakpiliç'te çikti. Bunlarin tamami Yargitay asamasinda. Iç hukuk açisindan baktigimizda son asamada. Insallah bu yil içerisinde bu dosyalarin tamaminin onanmasinin gerçeklesecegini ümit ediyoruz. Müsadere karari demek, bu hisselerin hukuki olarak Hazine'ye geçmesi demek. Dolayisiyla insallah 2021 sonu itibariyla mülkiyeti Hazine'ye ait bir altin sirketimiz olacak."

Gülal, sirketin ekonomik devamliliginda bir tehlike söz konusu oldugunda satisinin gündeme gelebilecegini belirterek, "Firma kar elde eden, katma deger üreten bir firma ise hukuki süreci kesinlesinceye kadar yönetmek durumundayiz. Bu manada Koza Altin'in, Erciyes Anadolu Holding'in, Aydinli'nin satisi mümkün degil. Bunlarin hukuki süreçleri tamamlandiktan sonra farkli farkli projeksiyonlar üstünde çalisiyoruz. Halka arz etmeyi planladigimiz sirketlerimiz var, satisini planladigimiz sirketlerimiz var. Bizim temel beklentimiz hukuki sürecin tamamlanmasi." seklinde konustu.

Kaynak: AA