'Kamu Görevlisiyiz' Deyip Rahatça Kaçak Kazi Yapmak Için Camiden Anons Yaptirdilar

Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde kendilerini AFAD görevlisi olarak tanittiklari köylülere bölgede heyelan ile deprem önleyici çalismalar yapacaklarini söyleyen 11 kisi, is makineleri ile ormanlik alanda kaçak kazi yaparken jandarma ekiplerince suçüstü yakalandi. Is makineleri yardimiyla 400 metre yol açarak, 20 metre ve 100 metre derinliginde çukurlar açan sahislar arasinda kamu personelinin de oldugu belirlendi.

'Kamu Görevlisiyiz' Deyip Rahatça Kaçak Kazi Yapmak Için Camiden Anons Yaptirdilar
Içisleri Bakanligina bagli AFAD Baskanligindan görevli olarak geldiklerini söyleyen 11 kisilik sebeke, Kastamonu’nun Hanönü ilçesi Kavak köyünde geçtigimiz pazar günü incelemelerde bulundu. Ardindan köy halki ile görüsen sebeke üyeleri, internette hazirladiklari sahte evraklari köylülere göstererek bölgede heyelan ve deprem önleyici, yer altindaki gazlari çikarici çalismalar yapacaklarini belirttiler. Köylülerden herhangi bir tepki almayan 11 kisilik sebeke, görüsmeden 3 gün sonra kepçe, delme makinesi gibi is makineleri ve araçlarla kaçak kazi yapacaklari ormanlik alana geldi. Ormanlik arazide çadirlar kuran sebeke, agaçlari kesip yaklasik 400 metre yol açarak iki ayri bölgede kaçi çalismasi baslatti. 3 gün boyunca kazi çalismalarini bölgede sürdüren sebeke, köylüleri bölgeden uzak tutabilmek için de köy muhtarina cami hoparlöründen gaz sizintisindan dolayi vatandaslarin zarar görmemesi için evlerinde kalmalari yönünde anons yaptirdi. Bölgede rahat çalisabilmek için camiden yapilan anonsta köy halkinin ve hayvanlarinin kazi yapilan bölgeye gitmelerinin tehlikeli ve yasak oldugunu ilan ettiren sebeke, bu zaman zarfinda 20 metre ve 100 metre derinliginde çukurlar açarak kazi çalismalarini sürdürdü.

Resmi görevli süsü verilerek define aradiklari tespit edildi

Köydeki durumu haber alan Kastamonu Il Jandarma Komutanligi ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlügü ekipleri, çalismanin yapildigi alana giderek yaptiklari kontrollerde AFAD Baskanligi tarafindan böyle bir görevlendirme yapilmadigini, aralarinda kamu görevlileri ve emeklilerin de bulundugu sahislarin AFAD’ta çalismadiklarini belirledi. Kendilerine sunulan tüm yazi ve belgelerin internet ortaminda hazirlandigini ve belgelerin sahte oldugunu tespit eden Kastamonu Il Jandarma Komutanligi ve Orman Bölge Müdürlügü ekipleri, kaçak kazi yapan ve ormanlik alana zarar veren Ü.F. (45), H.T. (40), O.Ö. (35), T.Y. (43), O.Ç. (40), K.L. (34), Ö.S. (38), I.Ü. (37), S.Y. (30), G.D. (28) ve M.K.’yi (45) gözaltina aldi. Sahislarin kendilerine resmi görevli süsü vererek define aramak amaciyla is makineleri yardimiyla kazi yaptiklarini belirleyen jandarma ve Orman Bölge Müdürlügü ekipleri, bölgede yaptiklari aramada ruhsatsiz silahlar, kazi amaçli malzemeler ile kazida kullandiklari is makineleri ile araçlara da el koydu. Sahislarin emniyetteki islemleri devam ediyor.

“Bal dudaklariyla bizleri kandirdilar”

Pazar günü köylerinde bir yangin çiktigini ve bu sirada definecilerin geldigini söyleyen Sultan Çapar adli vatandas, “1 günde üç kere geldiler kazi yaptiklari yere. Kimse orali olmayinca kepçe getirdiler. Gaz sikismasi var, deprem olacak, evden çikmayin, yangin çikar, gaz patlar dediler. Onlarca agacimizi da kestiler. Zararimiz çok. Basimiz da çok agridi. Hazineyi bulup bulmadiklarini bilemiyorum ama kazi yaparken yakalandilar. Dün gece sabaha kadar da nöbet tuttuk” dedi.



"Rahat kazi yapmak için camiden duyuru yaptirdilar"

AFAD’tan geldiklerini söyleyerek köy halkini kandirdiklarini belirten Çapar, “Cami hoparlöründen anons edildi. Disari çikmayin denildi. Kolayina altinlari alacaklardi ama beceremediler. Foyalari çikti meydana. AFAD’tan geldik diye kendilerini tanittilar. Biz inandik. 6 ay biz burada beraberiz. 70 kisi falan olacagiz. Komsuyuz, çay içmeye geliriz. Yani bal dudaklariyla bizleri kandirdilar. Deprem ve heyelan olacak, zehirlenme olur diye anons ettiler. O da yalanmis, oralari delip biraktilar. Onlarin sahtekarliklari ortaya çikti. Sahte evraklarini görünce esas olmadigini anladik” diye konustu.



“Korkumuzdan kapilarimizi kilitledik, evden çikamiyorduk”

Geçtigimiz pazar günü bir aracin köye geldigini anlatan Zeliha Aslan ise, “Iki kadin ile iki erkek vardi. Buralarda dolastilar, ertesi gün yine geldiler, gezdiler. Üçüncü günde kepçe ile geldiler, 5-6 tane de araba vardi. Köyden geçip ormanlik alanda kaziya basladilar. Üç gündür kaziyorlar. Ben oraya gidip baktim. Oralari talan etmisler, koca kayalari çikariyorlar, oturup bir süre seyrettim. Eve gelene kadar muhtar geldi. Güya karakolu, sagi solu aramislar. Muhtar gelip camiden anons etti. Disariya çikmayin, camlari kapilari kapatin diye. Gerekirse bahçeye gitmeyin. Gaz varmis, zehirlenirmisiz, tas gelirmis, zarar görürmüsüz, bunlari söylediler. Disariya çikamiyorduk, evin önünde duramiyorduk. Arabalar gelip gidiyordu. Gece gündüz ayni otoban gibiydi. Korkuyorduk, kapilarimizi kilitliyorduk. Çocugu evin önüne çikartamiyordum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA