Islak Mayo Hastaliklara Davetiye Çikartiyor

Yaz aylarinda en sik yapilan yanlislardan birisinin islak mayoyu üzerimizde kurutmak oldugunu belirten Kadin Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Müzeyyen Uyanik, havuz ya da denizden çikar çikmaz degisim yapip kuru yedek mayo kullanmak vajinal enfeksiyon sikligini azaltacagini söyledi.

Islak Mayo Hastaliklara Davetiye Çikartiyor
Hemen her yaz döneminde sikligi artan vajinal enfeksiyonlar, vajinal bölgede akinti, kasinti, koku, yanma, cinsel iliski sirasinda agri gibi sikayetlerle kendini gösterdigini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Kadin Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Müzeyyen Uyanik, “Kadinlara rahatsizlik veren bu sikayetler önlenebilir. Bu yolda uzman önerilerine uymak önem tasimaktadir. Vajinal temizlik yaparken mutlaka önden arkaya dogru temizlik yapilmalidir. Çünkü, arka bölgedeki bakteriler vajina girisinde enfeksiyon artisi açisindan tehdit olusturur. Yazin kapali kalan genital bölgenin islak ve nemli olmasi vajinal enfeksiyonda artisa yol açmaktadir. Bu sebeple günlük iç çamasiri degistirilmeli, enfeksiyon durumunda ise degisim sikligi artirilmali, günde birkaç kez degisim uygun olmaktadir. Iç çamasiri tercihimiz hava alan pamuklu iç çamasiri yönünde olmali ve mümkünse ütülenmelidir. Her bireyin cilt yapisi farkli olmakla birlikte parfümlü koku içeren ürünler alerji, ciltte kuruluk, tahrise yol açabilir. Bu da enfeksiyonu tetikleyebilir. Deterjan tercih ederken parfümlü ürünlerden kaçinmak gereklidir. Yaz aylarinda genital bölgedeki tüylerden bazen hizlica kurtulmak gerekebilir. Sik sik genital bölgeye tüyler sebebiyle uygulama yapmak sart olabilmektedir. Bu durumda kullanilan jilet maalesef ki kil köklerinde iltihaplanmalara, apselere yol açabilmektedir. Bu nedenle agda ve lazer epilasyon tercih etmek daha dogru bir seçenek olacaktir” dedi.

Son zamanlarda akinti olacagi korkusu ile günlük ped tercihi artmis durumda fakat saatte bir olacak kadar sik degisim yapilamadiginda, genital bölgede islaklik ve nem ortami arttigi için vajinal enfeksiyonlarda artisa yol açtigini belirten Uyanik, ”Sik degisim yapilamayacaksa günlük ped kullanimini önermemekteyiz. Yaz aylarinda en sik yapilan yanlislardan biridir islak mayoyu üzerimizde kurutmak. Havuz ya da denizden çikar çikmaz degisim yapip kuru yedek mayo kullanmak vajinal enfeksiyon sikligini azaltacaktir. Pamuklu giysiler hava almasi daha rahat oldugu için tercih edilmeli ve dar giysilerden kaçinmaliyiz. Genital bölge temizliginde vajinal ph dengesini bozmamak adina vajinal dustan kaçinmaliyiz. Ph dengesi uygun vajinal dezenfektanlar kullanilabilir. Adet döneminde kullanilan ped degisim sayisi arttirilmalidir. Iliski sirasinda kondom kullanimi da her iki bireyi enfeksiyonlardan korumak için tercih edilmelidir” diye konustu.

Kaynak: İHA