Hong Kong'da Demokrasi Yanlisi Aktivist Chow Cezaevinden Tahliye Edildi

Çin'in Hong Kong Özel Idare Bölgesi'nde yasa disi toplanmaktan hapis cezasina çarptirilan demokrasi yanlisi aktivist Agnes Chow serbest birakildi.

Yerel basina göre, 21 Haziran 2019'daki hükümet karsiti protestoda 15 saat süren polis merkezi kusatmasinda yasa disi toplanma suçundan 2 Aralik'ta hakkinda 10 ay hapis cezasi verilen Chow tahliye edildi.

Suçlularin Çin'e iadesi tasarisina karsi düzenlenen gösterilerin öne çikan isimlerinden 24 yasindaki Chow'u yüksek güvenlikli cezaevi olan "Tai Lam Kadinlar Merkezi"nden çikisinda destekçileri karsiladi.

Chow, gün içinde sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, destekçilerine tesekkür etti ve bundan sonra iyice dinlenip eski sagligina kavusacagini belirtti.

Bu arada, Aralik'ta 10 ay hapis cezasina çarptirilan genç kadinin neden erken tahliye edildigine iliskin bir açiklama yapilmadi.

Chow, Haziran 2020'de kendisini lagveden ve muhalif gruplarin önemli liderlerinin daha önce üyesi bulundugu "Demosisto" adli grubun eski üst düzey liderlerindendi.

- Hong Kong'da yürürlüge giren yeni güvenlik yasasi

Çin'in en üst düzey yasama organi Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesi'nde 30 Haziran'da oy birligiyle kabul edilen yasa, Devlet Baskani Si Cinping tarafindan da imzalanmisti.

Devleti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayi sonrasinda Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Yasa, içerigi itibariyla asil olarak Haziran 2019'da suçlularin Çin'e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan ve yil sonuna kadar yogun kitle protestolariyla sürdürülen hükümet karsiti protesto hareketini hedef aliyor.

Yasa ile Çin medyasi tarafindan "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansitilan muhalif gazeteciler, is adamlari ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargilanmalarinin önü açilirken bu kapsamda yasaklanan suçlari isleyenlere 3 yildan müebbete kadar hapis cezasi verilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA