Dedelerinden Kalan Tapulu Arazileri Için Mücadele Ediyorlar

Samsun’un Havza ilçesinde simdiki ismi Mesudiye Mahallesi, eski ismi ise Kösürüf olan mahalle sakinleri 1923 yilinda mübadele esnasinda dedelerine verilen tapulu arazileri geri alabilmek için mücadele ediyorlar.

Dedelerinden Kalan Tapulu Arazileri Için Mücadele Ediyorlar
98 yil önce 1923 yilinda mübadele ile Mesudiye Mahallesi’nde iskan edilen Selanik göçmeni muhacirlere geçimlerini saglamalari amaci ile köy içerinde 9’ar dönüm, simdi Amasya sinirlarinda kalan Darikolu mevkisinden ise birer dönüm tarla verildi.

1923 yilinda bölgeye yerlesen muhacirlere verilen arazilerin sahipleri 1932 ile 1940 yillari arasinda tapu kayitlarina geçirilerek kendilerine tescilli tapulari kavustular. Fakat Cumhuriyet’in ilani sonrasi yeniden yapilandiran idari yapilanma sonucu bahse konu Darikolu mevkisi 88 parselde yaklasik 553 dekar tapulu alan Amasya il sinirinda kaldi. Dönemin Içisleri Bakanligi tarafindan arazilerin her ne kadar Amasya sinirlarinda kalsa da kullanim haklarinin Mesudiye Mahallesi sakinlerinin oldugunu belirten bir karar verdi.

1952 yilinda yasanan bir arazi anlasmazligi sonucunda yapilan görüsmeler ve yazismalar neticesinde Merzifon ve Havza Kaymakamligi tarafindan arazilerin Mesudiye Mahallesi sakinlerinin olduguna karar alindi.

Yillardir tapu ve diger islemlerde sikinti yasayan Mesudiye Mahallesi sakinleri tarlalarinin kendilerine ait oldugunu gösteren tapularinin yeniden tescillenmesi için mücadele ediyordu. Mesudiye Mahallesi sakinleri Amasya il sinirlarinda kalan tapulu arazilerinin 2012 yilinda yapilan bir uygulama ile mera çevrildigini ögrendikten sonra kararin bozulmasi ve arazilerin kendilerine iade edilmesi için hukuk mücadelesi baslattilar.

Mahalle sakinlerinin iddialarina göre mahkemelik olan arazide bazi kisiler arazileri isgal ederek çesitli faaliyetler gösteriyor. Hatta mera ilan edilen arazide yol açma çalismalari yapildi.

Mesudiye Mahallesi Muhtari Süleyman Altun, “Dedelerimiz 1923 yilinda Selanik Kayalar bölgesinden gelmisler ve buralara yerlestirilmisler. Atalarimiz geldiklerinde köy içinde ve burada kendilerine geçimlerini saglamalari için araziler verilmis. Arazilerin tapulari 1934 ila 1940 yillari aralarinda hak sahiplerine verilmis. Bugün Merzifon sinirlarinda 88 adet tapulu arazimiz var. Tapularimiz oldugu halde 1970’li yillarda yapilan sinir belirleme çalismalarinda Içisleri Bakanliginin karari ile özel ve genel kullanim haklari Mesudiye köyü sakinlerinin olmak kaydi ile Amasya il sinirlari içinde kalmis. Yapmis oldugumuz girisimler ile tapularinin tekrar tescili için çalisma baslattik. Kadastro çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan tapularimizin verilecegi belirtildigi halde bizim iznimiz olmadan buralar mera yapilmis. Biz de bunun üzerine mahkemeye basvurduk. Suan bu alan mahkemelik oldugu halde Merzifon tarafindan gelen kisiler buralara konteynerler kuruyorlar ve çevresini çitler ile çeviriyorlar. Bizler tapulu alanlarimiza giremezken onlar kendilerine göre burada hayvan besliyorlar. Bizleri burada istemiyorlar. Köy halki olarak rahatsiziz. Köy halki ile karsi taraf arasinda bir gerginlik çikmamasi için çaba harciyoruz. Haklarimizin biran evvel verilmesini istiyoruz” dedi.

Mahalle Muhtari Altun söyle devam etti:

“Bu araziler içerisinde bazi çalismalar yapilmakta ve bunlari görmekteyiz. Çalismalar hakkinda bilgi almak için dilekçe yazdigimiz yerlerden ‘mera arazine hiç dokunulmamis’ diyerek bize cevap veriyorlar. Mera ilan edilen arazinin ortasindan geçmisler vurmuslar yol açmislar. Buralar benim atalarimdan kalma tapulu yerlerim. Bir de üzerine mahkeme görülüyor. Mahkeme görülen yerlere bu nasil yapiyorlar bunu anlayamadik. Buralarda eski sinirlar belli. Buralar bizlere verilsin tekrar tarima katalim. Nice yerleri devletimiz tarima kazandirmak için ugrasiyor. Burasi 530 dönüm. Buralari bizler tarima kazandiralim.”

Mahallenin eski muhtari ve yillardir yasanan sikintilari bilen Ercan Akgül ise “25 yil mahallede muhtarlik yaptim. Dedelerimize iskanen araziler verilmis. Köyün yakinlarindan buralardan ve birer dönümde buralardan yer verilmis. Burada 88 adet tabumuz ve yaklasik 533 dönüm arazimiz var. Devletin kurumlarindan yillarca ölçüm istedigimizde orman kadastro geçmeden ölçüm yapilamayacagi bizlere bildirildi.

2012 yilinda kadastro geçti ve bu alan orman disina çikarildi. Daha sonra buralarda tapu kadastro ölçüm yaparak bize tapularimizi verecekti. Nasil oldugunu bilemiyoruz o dönem Merzifon Kaymakamligina vermis oldugumuz dilekçeye verilen cevapta tapulu arazilerimizin mera oldugunu ögrendik. Biz de bunun üzerine mahkemeye basvurduk ve mahkememiz devam ediyor. Adamlar Osmanli’nin tapusu ile Trabzon’da kaleyi aldilar. Biz Cumhuriyet’in bize vermis oldugu tapular ile yerlerimizi alamadik. Yillarca bu tapular ile alim satim islemleri yaptik. Bir birimize tarla devrettik. Yetkililerden biran önce bu sorunun çözülmesini istemekteyiz” ifadelerini kullandi.

Mahalle sakini Habil Aglar da kendisinin 1951 yilda Bulgaristan’dan Türkiye’ye geldigini ve köye 1960’li yillarda yerlestigini belirterek, “Ben geldigimden bu yana komsularimiz bu arazileri kullaniyordu. Sonradan bu sikintilar ortaya çikti” seklinde konustu.

Kaynak: İHA