Türk Kizilay Kurulusunun 153'Üncü Yilini Kutluyor

Dünyanin sayili, bölgesinin ise en güçlü insani yardim kurulusu olan Kizilay, kurulusunun 153’üncü yilini kutluyor. Kizilay Genel Baskani Dr. Kerem Kinik, “Kizilay 153 yildir büyüyen bir ‘iyilik’ hareketidir. Milyonlarca gönüllünün tarih boyunca verdigi su ile büyüyen bu ‘iyilik çinari’ bugün kurdugu çagdas sistemlerle dünyada ‘iyilik’ var oldugu sürece insan acisini dindirmeye devam edecektir” dedi.

Türk Kizilay Kurulusunun 153'Üncü Yilini Kutluyor
11 Haziran 1868’de bir grup doktor tarafindan ’Osmanli Yarali ve Hasta Askerlere Yardim Cemiyeti’ adiyla kurulan, 1877 yilinda ’Osmanli Hilal-i Ahmer Cemiyeti’, 1923 yilinda ’Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti’, 1935 yilinda ise ’Türkiye Kizilay Cemiyeti’ adini alan Türk Kizilay, 153’üncü kurulus yil dönümünü kutluyor. Kizilay’in kurulus yildönümü münasebetiyle bir mesaj yayimlayan Genel Baskan Dr. Kinik, “Kizilay 153 yildir büyüyen bir ‘iyilik’ hareketidir. Gönüllü bir grup ‘iyi’ insan tarafindan kurulmustur ve 1,5 asri geçen varligini da gönüllü ‘iyi’ insanlarin destegine borçludur. Yeryüzünde iyilik var oldugu sürece de bu kurumun bayragi nerede ihtiyaç sahibi varsa orada dalgalanacaktir” ifadelerini kullandi.

Kizilay’in Mehmetçige yardim etme gayesi ile kuruldugunu hatirlatan Dr. Kerem Kinik, “Kizilay, Osmanli-Rus Savasi’ndan Kibris Baris Harekâti’na kadar geçen sürede Türkiye’nin taraf oldugu tüm savaslarda cephe gerisinde kurdugu hastaneler, hasta tasima servisleri, donattigi hastane gemileri, yetistirdigi hemsireler ve gönüllü hasta bakicilar araciligiyla savas alaninda yaralanan ve hastalanan askerlerin yardimina kosmustur. Istanbul’da görülen büyük kolera salginindan bu yana, yurdumuzda meydana gelen tüm dogal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin bakimini, yerlesim ve beslenmelerini saglayan Kizilay, korona virüs salginindan etkilenenlere de yardimlariyla destek olmustur. Kizilay, hain 15 Temmuz kalkismasini da bir ‘beseri afet’ olarak degerlendirmis ve milletine destek için tüm gücünü ortaya koymustur" açiklamalarinda bulundu.

"Kan hizmetleriyle dünyaya örnek"

Türk Kizilay’in 1957 yilinda kan merkezlerini kurmaya basladigini ve 2005 yilinda Güvenli Kan Temini programini hayata geçirdigini ifade eden Kinik, "Ülke geneline yayilmis hizmet birimlerinde görevli yaklasik 4 bin personel ile 300 noktada kan bagisi alip, her gün yaklasik 1500 hastanenin kan bileseni ihtiyacini tamamen gönüllülerden aldigi kan bagislari ile karsilamaktadir. Ilik nakli ve kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için de 2013 yilindan bu yana Saglik Bakanligi ve Kizilay is birligiyle Türkök Projesi yürütülmektedir. Korona virüs salgininda immün plazma bagislari ile hastalarin tedavisine destek olan Kizilay, kandan elde edilen ilaçlarin ülkemizde üretimi sürecine de katki saglamaktadir" ifadelerine yer verdi.

Genel Baskan Dr. Kinik, Türk Kizilay’in operasyon gücüyle bölgesinde lider oldugunu belirterek sunlari kaydetti:

"Kuruldugu ilk günden bu yana bilgi, deneyim ve operasyonel güç bakimindan kendini donatan, insani yardim serüveninde bas aktör olarak yer alan Kizilay’in bugün Bölge Afet Yönetim, Afet Müdahale ile Lojistik Merkezleri, Acil Haberlesme Sistemleri, tam donanimli haberlesme araçlari ile olasi bir afete en geç 2 saat içinde ulasma kabiliyeti, yüzbinlere acil barinma ve beslenme imkâni verebilecek kapasitesi bulunuyor. Hayirseverlerin destegiyle yapilan yardimlarla geçtigimiz yil 26 milyonu yurt içinde olmak üzere 37 milyon kisiye destek saglamistir. Kizilay, yardim elini ülke sinirlarinin disina da uzatiyor. Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Orta Dogu’dan Afrika’ya, Güney Asya’dan Kafkaslar’a kadar dünyanin neresinde bir insan acisi varsa onu dindirmek için çaba gösteriyor."

Türk Kizilay’in dünya genelinde 18 delegasyonu bulundugu bilgisini veren Dr. Kinik, yaklasik 11 yildir süren Suriye’deki çatismalardan etkilenen milyonlarca kisiye de destek sagladigini ifade etti.



"Hedef 2 milyon egitilmis gönüllü"

Türk Kizilay’in 153 yildir gönüllülerin destegi ile varligini sürdürdügünü kaydeden Dr. Kinik, "Çagin iletisim alt yapisindan sonuna kadar yararlanan Kizilay, sosyal ag özelligini de tasiyan Kizilay Gönüllü Yönetim Sistemi gonulluol.org üzerinden iyilik yapmak isteyen gönüllüleri bir araya getirmektedir. Bunu ayni zamanda 2030 stratejisinde yer alan ’Toplumsal Dayanikliligi Güçlendirmek’ programinin bir parçasi olarak ele almaktadir. 2021 yilinda 2 milyon gönüllüye ulasmayi hedefleyen Kizilay, egitilmis gönüllülerde daha fazla insana daha hizli iyilik tasimayi amaçlamaktadir" dedi.

Türk Kizilay’in Dijital Kan Bagis Otomasyonu, Afet Yönetim Sistemi Otomasyonu, Akilli Depo Yönetim Sistemi, Doküman ve Arsiv Yönetim Sistemi Otomasyonu gibi sistemleriyle islemlerini takip edecegini aktaran Dr. Kinik, yeni kurulacak Kizilay Iletisim Merkezi ile de 24 saat hizmet verecegini belirtti.

Türk Kizilay’a destek olan milyonlarca insana tesekkür eden Genel Baskan Dr. Kerem Kinik, sözlerini söyle sürdürdü:

"Milletin emanetini yerine ulastirmak için gece gündüz çalisan gönüllü ve profesyonel tüm Kizilaycilar ile bizi bu yolda hep destekleyen baska fahri baskanimiz Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan olmak üzere devlet yetkililerimize sükranlarimizi sunuyorum."
Kaynak: İHA