Lübnan'da Saglik Hizmetlerinde De Yansimalari Görülen Ekonomik Kriz Protesto Edildi

Lübnan'in baskenti Beyrut'ta toplanan bir grup saglik çalisani, ekonomik kriz nedeniyle eczanelerde bazi ilaçlar ile çocuk devam sütünün bulunamamasini protesto etti.

Lübnanli doktor, dis hekimi, hemsire ve laboratuvar görevlilerini temsil eden "Beyaz Önlük Dernegi"nin çagrisi üzerine baskent Beyrut'taki Saglik Bakanligi binasinin önünde düzenlenen gösteride, devletin gelisigüzel olarak ilaç sektörünü sübvanse etmesinin vatandasa yararli olmadigi savunuldu.

Yetkililerin saglik sektörüne karsi sorumluluklarini yerine getirmesi ve ilaçlara saglanan devlet desteginin denetlenmesi çagrisinda bulunulan gösteride, Dünya Saglik Örgütü de Lübnan'da devlet yerine ordu, Kizilhaç ve üniversitelerle çalismaya davet edildi.

Eczanelerde bazi ilaç ve çocuk devam sütünün bulunamadigini aktaran göstericiler, Lübnan'da saglik sektörünün çökmeye dogru gittigi belirtilerek, bu nedenle de Birlesmis Milletler'den (BM) yardim istendi.

Bu arada ülkedeki Eczane Sahipleri Toplulugundan yapilan yazili açiklamada, saglik güvenliginin tehdit altinda oldugunu yetkililere duyurmak için bugün ve yarin olacak sekilde 2 günlük süreyle greve gidildigi ifade edildi.

Çocuk devam sütü basta olmak üzere bazi ilaç ve temel gida ürünlerinin temin edilemedigine isaret edilen açiklamada, "Bu grevin hedefi, krizin eczanelere uzadigini yetkililere duyurmaktir." denildi.

Öte yandan Saglik Bakani Hamad Hasan'in destekleriyle emniyet birimleri, stoklamalara karsi baskent Beyrut ve diger bölgelerdeki eczanelere dagitim yapan tüccarlarin depolarina baskinlar düzenledi.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Yerel para birimi Lübnan lirasi ise Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybiyla farkli fiyatlardan islem görüyor. Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada bugün dolar 15 bin lira üzerinden islem gördü.

Eczane Sendikasi Baskani Gassan el-Emin, eczanelerin ithalatçilardan ilaç temin etmekte zorlandigini, ekonomik krizin baslangicindan bu yana 600 eczanenin kapatildigini söylemisti.

Kaynak: AA