Istanbul Havalimani'ndaki Camiye 'Altin' Sertifika

Istanbul Havalimani güneyindeki Havalimani Sehri içerisinde yer alan Ali Kusçu Cami-i Serifi, Amerikan Yesil Bina Konseyi tarafindan dünyanin ilk LEED Altin v4 sertifikali camisi olarak tescillendi.

Istanbul Havalimani'ndaki Camiye 'Altin' Sertifika
Istanbul Havalimani isletmecisi IGA, Amerikan Yesil Bina Konseyi’ne yaptigi basvuru sonucunda Havalimani Sehri (Airport City)’nin ilk yapisi olan Ali Kusçu Camisi’ne önemli bir sertifika aldi. Amerikan Yesil Bina Konseyi’nin; ‘LEED v4 Bina Tasarimi ve Insaati’ kategorisinde verdigi ‘LEED Altin v4’ sertifikasi ile cami bu belgeyi almaya hak kazanan dünyanin ilk camisi oldu. Hedef ve strateji belirleme toplantilariyla baslayan LEED Altin sertifika süreci, caminin projelendirme ve insaat sürecinde de devam etti. Bu sayede LEED sertifikasyon süreci dogrultusunda belirlenen hedeflere en hizli sekilde ulasildi.

Tüm degerlendirmeleri geçerek Altin sertifikayi almaya hak kazandi

LEED Sertifikasyon sistemi, tasarim sürecinden baslayarak insaatin tamamlanmasina kadar devam eden uzun soluklu bir süreç olmakla birlikte, birden çok disiplini ilgilendiren konulari kapsiyor. Sistem, binalari sürdürülebilir arazi, su verimliligi, enerji ve atmosfer, malzemeler ve kaynaklar, iç mekan yasam kalitesi, tasarimda inovasyon, yerel önem sirasi gibi çesitli konu basliklarinda degerlendiriyor. Ön kosullari saglayan yapilar degerlendirmeler sonucunda aldiklari puanlara göre Sertifikali, Gümüs, Altin veya Platin düzeyinde tescilleniyor.

Dogal yasamin korunmasina azami ölçüde dikkat edildi

Havalimani sehri içerisinde bulunan Ali Kusçu Cami-i Serifi arazisinde, insaat esnasinda ve sonrasinda dogal yasamin korunmasina azami ölçüde dikkat edildi. Cami arazisinde yesillendirilen alanlarin orani yüzde30’un üzerinde olacak sekilde tasarlandi. Yapilasmanin altyapiya ve özellikle yagmur suyu sebekesine getirecegi yükün en aza indirgenmesi için sert zeminlerin orani düsük tutulurken, isi adasi etkisini azaltmak için çati ve sert zeminlerde açik renkli kaplama malzemeleri tercih edildi.

Dünyanin en çevreci Camisi

Ali Kusçu Cami-i Serifi’nde, çalisanlar ve ziyaretçiler için bisiklet kullanimini tesvik etmek amaciyla bisiklet park alanlari düzenlenirken, camide kullanilan su armatürleri ve vitrifiyelerde su tasarrufu saglama özelligi arandi. Bu seçimlerde EPA (ABD Çevre Koruma Ajansi) standartlari göz önünde bulunduruldu. Camideki enerji harcayan tüm sistemler, LEED tarafindan belirtilen “commissioning” prosedürlerine uygun olarak denetlenirken gerek montaj gerekse kullanim esnasinda hedeflenen performans kriterlerine uygun olarak çalistiklari tespit edildi.

Camide kullanilan aydinlatma ve mekanik sistemlerde ise enerji verimliligi ön planda tutulurken, caminin yillik enerji tüketimi kadar karbon ayak izi sifirlandi. Tüm bunlarin yani sira cami tasariminda gün isigindan en üst düzeyde faydalanilmasi için çalisma yapildi. Bu sayede hem aydinlatmaya harcanan enerjinin azaltilmasi hem de gün isiginin iç mekanlarda ziyaretçilerin üzerindeki olumlu etkilerinin kullanilmasi hedeflendi.

Sifir Atik politikasina deger veren ilk cami

Sifir Atik misyonuyla çalismalarini sürdüren IGA, Ali Kusçu Cami-i Serifi insaatinda çikan atiklarin büyük bir kismini geri dönüsüme kazandirirken, insaat sürecinde çikan tüm evsel ve geri dönüstürülebilir atiklar düzenli olarak takip edildi. Camide kullanilan insaat malzemelerinde sürdürülebilir ve çevre dostu özellikte olanlar öncelikli olarak tercih edilirken, proje kapsaminda 20’den fazla türde EPD (Çevresel Ürün Beyani) belgeli malzeme kullanildi. Bu sayede çevresel ve ekonomik anlamda tercih edilebilir ve üretim sürecinde olusan çevresel etkilerin ölçüldügü ürünlerin kullanimi tesvik edildi.

Ali Kusçu Cami-i Serifi iç mekaninda hava kalitesi ve ziyaretçi konforu mekanik havalandirma sistemi ASHRAE standardinda belirlenen taze hava degerlerinin yüzde 30’un üzerinde olacak sekilde tasarlanirken, tüm süreçler ASHRAE standardina uygun iç mekân sicaklik degerleri ile belirlendi. Böylelikle ziyaretçi konforu, en üst noktaya tasindi.
Kaynak: İHA