Diyabet Hastalarinda Ayak Enfeksiyonu Riski

Diyabet hastalarinda küçük yaralarin iltihaplanip, diyabetik ayak enfeksiyonuna neden olabilecegini söyleyen Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, “Iyi bir yara bakimi ve enfeksiyon tedavisi yapilmazsa, enfeksiyon ilerleyerek kemikleri tutar(osteomiyelit). Bu hastalarda uzun süreli antibiyotik tedavisinden yanit alinamazsa, ayak kesilmesi (ampütasyon) bile gerekebilir” dedi.

Diyabet Hastalarinda Ayak Enfeksiyonu Riski
Diyabetin kronik bir hastalik oldugunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, hastaligin vücutta birçok sistemde hasara neden olabilecegini vurgulayarak olusabilecek ayak yaralari konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlatti.

Erken dönemde fark edilmeyebilir

Diyabet hastalarinda ayak yaralarinin olusumuna yol açan birkaç neden oldugunu kaydeden Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, “Kontrolsüz seker, kontrolsüz diyet, ayak damarlarinda tikaniklik veya darlik, ayak sinirlerinin hasari ve ayak bakimi ve hijyeninin yetersizligidir. Diyabet hastalarinda küçük yaralar iltihaplanip, diyabetik ayak enfeksiyonu ortaya çikabilir. Sinir harabiyeti nedeniyle hastalar yaralari erken dönemde fark etmeyebilir. Kan dolasiminin bozuk olmasiyla birlikte yarada enfeksiyon gelismesi kolaylasir. Ayrica ayak bakimi yetersiz ise, tirnaklarda ve parmak aralarinda gelisen mantar enfeksiyonlari da bakterilerin yaraya yerlesmesini kolaylastirir. Diyabetik ayak enfeksiyonunda; yara yerinde agri, kizariklik, hassasiyet, isi artisi ve pis kokulu akinti görülebilir” açiklamasinda bulundu.



Diyabet hastalari çiplak ayakla dolasmamali

Diyabetik ayak enfeksiyonlarinin ihmal edilmemesi gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, “Enfeksiyonlar erken dönemde tedavi edilmelidir. Eger iyi bir yara bakimi ve enfeksiyon tedavisi yapilmazsa, enfeksiyon ilerleyerek kemikleri tutar (osteomiyelit). Bu hastalarda uzun süreli antibiyotik tedavisi verilir ve yanit alinamayan durumlarda ayak kesilmesi (ampütasyon) bile gerekebilir. Diyabetik ayak enfeksiyonlarinin önlemesi için mutlaka hastalar düzenli olarak ayaklarinin kontrollerini yaptirmalidir. Yaralanmamaya özen gösterilmelidir. Diyabet kontrol altinda olmali ve diyabet ilaçlari düzenli kullanilmalidir. Çiplak ayakla dolasilmamali, özellikle beton ve kuma basilmamalidir. Ayagi sikan, dar ayakkabilar, terlikler, naylon çoraplar kullanilmamali, pamuklu çoraplar giyilmemelidir. Uygun ortopedik ayakkabilar kullanilmalidir. Ayaklar yikandiktan sonra nemli birakilmamali, mutlaka kurulanmalidir. Mümkünse düzenli egzersiz yapilmalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA