BM, 'Myanmar'daki Durumun Insani Bir Felakete Dönüstügü' Uyarisinda Bulundu

BM Insan Haklari Yüksek Komiseri Michelle Bachelet: 'Güvenilir raporlar, 1 Subat'tan bu yana güvenlik güçleri tarafindan çogunlugu protestocular olmak üzere en az 860 kisinin öldürüldügünü gösteriyor' 'Can kayiplarinin yani sira insanlar sosyal ve ekonomik haklar üzerinde de ciddi olumsuzluklar yasiyor. Askeri liderlik, bu krizden tek basina sorumludur ve hesap sorulmalidir'

Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, askeri darbeden bu yana Myanmar'da siddetin tirmandigini belirterek ülkedeki durumun yaklasik 4 ayda "insani bir felakete dönüstügü" uyarisinda bulundu.

BM Insan Haklari Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basin toplantisinda, Bachelet'in yaptigi yazili açiklamayi okudu.

Açiklamasinda, "Güvenilir raporlar, 1 Subat'tan bu yana güvenlik güçleri tarafindan çogunlugu protestocular olmak üzere, en az 860 kisinin öldürüldügünü gösteriyor." ifadesini kullanan Bachelet, 4 bin 804 kisinin halen keyfi gözaltinda tutuldugunu belirtti.

- "Siviller canli kalkan olarak kullaniliyor"

Ülkedeki siddet sarmalinda sadece Kayah eyaletinde son 3 haftada 180 bin sivilin evlerini terk ettigine isaret eden Bachelet, bu kisilerin çogunun ormanlik bölgeye kaçtigini; su, gida ve saglik hizmetlerinin son derece kisitli oldugunu vurguladi.

Bachelet, güvenilir kaynaklara göre Myanmar güvenlik güçlerinin sivilleri canli kalkan olarak kullandigini, pek çok bölgede sivillerin evlerini bombaladigini ve insani yardim çalisanlarini saldiri dahil insani yardimlarin erisimini engelledigini aktardi.

- "Ordu bu krizden tek basina sorumlu, hesap sorulmalidir"

Tatmadaw'in (Myanmar ordusu) sivilleri korumak gibi bir görevi oldugunu vurgulayan Bachelet, uluslararasi toplumun Tatmadaw'in sivillere yönelik agir topçu atislari da dahil saldirilarini önlemek için birlesmesi gerektiginin altini çizdi.

Bachelet, askeri darbeden bu yana siddetin ülke genelinde tirmandigini belirterek "Dört aydan biraz fazla bir süre içinde Myanmar, kirilgan bir demokrasiden insan haklari felaketine dönüstü. Can kayiplarinin yani sira insanlar sosyal ve ekonomik haklar üzerinde de ciddi olumsuzluklar yasiyor. Askeri liderlik, bu krizden tek basina sorumludur ve hesap sorulmalidir." degerlendirmesini yapti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.
Kaynak: AA