Bergama Belediyesinde Toplu Is Sözlesmesi Sevinci

Bergama Belediyesi istiraki Bakirçay A.S. ve Hizmet-Is Sendikasi arasinda toplu is sözlesmesi imzalandi. 363 isçinin yararlanacagi Toplu Is Sözlesmesine (TIS) göre, yüzde 15 ile yüzde 70 arasinda degisen oranlarda ücret zammi uygulandi, sosyal haklarda artis ve yenilikler saglandi.

Bergama Belediyesinde Toplu Is Sözlesmesi Sevinci
Bergama Belediyesi istiraki Bakirçay A.S. ve Hizmet-Is Sendikasi arasinda, is sözlesmesinin imzalanmasi için tören düzenlendi.

Imza töreni öncesi Bergama Belediyesi hizmet binasi önünde, Hizmet-Is Sendikasi tarafindan toplu is sözlesmesi anisina lokma döküldü. Tüm belediye çalisanlari isçi, memur, birim müdürleri ve sefleri hep birlikte lokma yiyip, davul ve klarnet esliginde oynadi.

Hak-Is Konfederasyonu Genel Baskani Mahmut Arslan’i Belediye Baskani Hakan Kostu ve beraberindekiler karsiladi.

"Isçimizin alin terinin hakkini vermek daima önceligimizdir"

Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende ev sahibi olarak bir konusma yapan Bergama Belediye Baskani Hakan Kostu, iki yili askin bir süredir Bergama için vizyon projeler yaptiklarini ifade ederek, “Isçi arkadaslarimla beraber yasadigimiz bu sehir için birlikte çalisiyor, birlikte üretiyoruz” dedi.

Yerel yönetim olarak çalisma sorumlulugunu yerine getirirken belediye isçileri için de imkanlar ölçüsünde en iyi çalisma sartlarini olusturmaya gayret ettiklerini ifade eden Baskan Kostu, “Isçimizin alin terinin hakkini vermek daima önceligimizdir. Bugün burada Bakirçay Sirketi ile ilk kez bir sözlesme imzaliyoruz. Sizler kadar ben de heyecanliyim. Insallah, bu bir baslangiç olacak ve ilerleyen zamanlarda bu sözlesmeyi bu günden çok daha iyi bir noktaya tasiyacagiz. Bizler, her zaman isçinin, emekçinin yaninda olduk, olmaya da devam edecegiz" dedi.



"Uzlasma kültürü ile isçi haklarini da koruyarak sözlesmeler yapmaya özen gösteriyoruz"

Törende bir konusma yapan ve Bergama’da olmaktan dolayi duydugu memnuniyeti dile getiren Hak-Is Konfederasyonu Genel Baskani Mahmut Arslan da, Bergama Belediyesi istiraki Bakirçay Sirketi ile imzalanan sözlesmenin isçi ve ailelerine hayir ve bereket getirmesini diledi.

Baskan Arslan, belediyelerin gelirlerinin pandemi döneminde bir hayli düstügüne, bu süreçte uzlasma kültürü ile isçi haklarini da koruyarak sözlesmeler yapmaya özen gösterdiklerine degindi. Masayi devirmenin kolay yol olduguna isaret eden Baskan Arslan, "Önemli olan masayi devirmeden bir sözlesme süreci devam ettirmek. Bu süreci Bergama’da gerçeklestiren ve emegi olan herkese tesekkür ederim. Allah birligimizi beraberligimizi bozmasin. Allah elde ettigimiz ücretleri, kazancimizi bereketli kilsin. Bu ücretler emeginizin karsiligi degildi; ancak ülkemiz ve belediyemizin sartlari dikkate alinarak sözlesme imzalandi. Siz daha iyilerine layiksiniz" diye konustu.



"Daha önce birakin toplu is sözlesmesi ve bunlardan yararlanmayi sendikalara üye dahi olamiyorduk"

Hizmet-is Sendikasi Izmir Sube Baskani Gültekin Simsek ise geçmisten bugüne Türkiye’deki sendikacilik faaliyetlerine dikkat çekti. Sube Baskani Simsek, “Daha önce birakin toplu is sözlesmesi ve bunlardan yararlanmayi, sendikalara üye dahi olamiyorduk. Iste 2000’li yillarin basinda kiymetli Genel Baskanimizin öncülügünde sürdürülen mücadele, verilen emekler sendikali olmamiza vesile olmustur. Isçi için, emekçi için hep daha fazlasini talep eden, onlarin refah seviyesini arttirmak için daha iyisini arayan genel baskanimiz, kadro mücadelesini baslatmis ve 2018’de bugün bir milyon emekçinin yararlandigi kadro sürecine kavusmamiza vesile olmustur. Bugün bu haklara kavusuyorsak, bu sürecin kahramanlari Genel Baskanimiz Mahmut Arslan ve tabi ki asrin lideri Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan sayesindedir” dedi.



363 isçi yaralaniyor: Hakki haklari kazandilar?

Konusmalarin ardindan Toplu Is Sözlesmesi imzalari atildi. Imzalanan Toplu Is Sözlesmesine göre; en düsük maas yil içerisinde alinacak olan sosyal yardimlar ile birlikte 3 bin 700 TL, en yüksek maas da 6.300 TL oldu. Kidem tazminati 80 yevmiye çikarildi. Her isçi için yaptigi ise ve mesleki vasfina göre taban yevmiye belirlendi. Yillik 0.50 krs. kidem ücreti yevmiyelere eklendi. Önceki yönetim döneminden devam eden mahkeme süreci nedeniyle sözlesmeden faydalanamayan ve suan aktif olarak çalisan 53 isçiye yoksunluk ve destekleme primi adi altinda 10 bin TL ödenmesine karar verildi.

Yillik izne çikan isçiye 10 yevmiye izin yardimi, ayda bir yevmiye olmak üzere yilda toplam 12 yevmiye bayram ikramiyesi, temizlik islerinde kamyon arkasi ve mintikada görevli olan isçilere 100 TL prim verilmesine, yilda bir kez eylül ayinda çocugu okula giden isçiye kirtasiye yardimi yapilmasina, her isçiye yazlik ve kislik kiyafet yardimi, yakacak yardimi, yillik 4 defa gida yardimi yapilmasi hakki verildi.

Bergama Kültür Merkezi’nde düzenlenen imza törenine ayrica; Belediye Baskan Yardimcilari Cüneyt Umutlu, Askin Uyar ve isçiler katildi.

Kaynak: İHA