Avrupa Bir Haftada 4 Zirveye Ev Sahipligi Yapiyor

Ingiltere'de G7, Belçika'da NATO ve ABABD, Isviçre'de BidenPutin Zirvesi düzenlenecek.

Avrupa, 11-16 Haziran tarihlerinde 4 büyük zirveye ev sahipligi yapacak.

Zirvelerin ilki G7, bugün Ingiltere'nin ev sahipliginde basladi. 13 Haziran'a kadar sürecek zirvede yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkileri, küresel jeopolitik riskler ve iklim degisikligi gibi önemli basliklar ele aliniyor.

1975'te olusturulan G7, her yil bir ülkenin liderliginde özellikle ekonomi gündeminin degerlendirilmesi, ortak politikalarin olusturulmasi ve is birliginin artirilmasi amaciyla toplaniyor.

47'ncisi bu yil yapilan ve Ingiltere Basbakani Boris Johnson'in baskanligini yaptigi zirveye, Kanada Basbakani Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya Basbakani Angela Merkel, Italya Basbakani Mario Draghi, Japonya Basbakani Yoshihide Suga, ABD Baskani Joe Biden, Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel katiliyor.

- NATO Zirvesi

Avrupa'da yapilacak ikinci zirve, NATO ülkelerinin devlet ve hükümet baskanlarini Belçika'nin baskenti Brüksel'deki karargahta bir araya getirecek.

14 Haziran'da müttefik ülke liderlerinin Rusya'nin saldirgan eylemleri, terör tehdidi, siber saldirilar, yükselen ve yikici teknolojiler, iklim degisikliginin güvenlik etkisi ve Çin'in yükselisi gibi konularda kararlar alinmasi bekleniyor.

Zirvenin baskanligini üstlenecek NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirveye iliskin açiklamasinda "Bulustugumuzda NATO'nun Rusya ile iliskisinden, NATO'nun daha iddiali ve komsulara karsi agresif eylemlerinden sorumlu bir Rusya'ya nasil uyum saglayacagina ve 2030 gündemimize kadar pek çok konuyu görüsecegimize eminim." ifadesini kullanmisti.

NATO Genel Sekreteri ayrica, ele alinacak en önemli konulardan birinin silah kontrolü olacagina isaret etmisti.

- AB-ABD Zirvesi

ABD Baskani Joe Biden, NATO Zirvesi'nin ertesi gününde AB Konseyi Baskani Charles Michel ve AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ile ilk yüz yüze görüsmesini yapacak.

Atlantik'in iki yakasi arasinda böyle bir zirve 2014'ten bu yana ilk kez yapilmis olacak.

Liderler, Brüksel'de 15 Haziran'da Donald Trump döneminde gerileyen iliskilerin yeniden nasil canlandirilacagi üzerinde duracak.

- Biden- Putin Zirvesi

Biden, Brüksel'den Isviçre'nin Cenevre kentine geçerek 16 Haziran'da Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile görüsecek.

Iki liderin ofislerinden yapilan açiklamalarda ikili iliskilerde öngörülebilirlik ve istikrari yeniden tesis etmenin amaçlandigi, salginla mücadele, bölgesel sorunlarin çözümü ile silahlanma kontrolü ve dünyanin stratejik istikrarinin ele alinacagini kaydedilmisti.

Kaynak: AA