Toroslar Belediyesi, Tarimda Da Atiklarin Sifirlanmasi Için Kollari Sivadi

Toroslar Belediyesi, paydasi oldugu Sürdürülebilir Tarim Için Dogru Uygulamalar projesi kapsaminda çiftçilere, "Zirai Atik Yönetimi ve Sifir Atik" konusunda egitimler verdi.

Toroslar Belediyesi, Tarimda Da Atiklarin Sifirlanmasi Için Kollari Sivadi
Saglikli nesiller için Sifir Atik çalismalarini ilçede basariyla gerçeklestiren Toroslar Belediyesi, dogayla uyumlu tarimsal üretimin artmasi için de üretici ve çiftçilere destek olmaya devam ediyor. Belediyeden yapilan açiklamaya göre, Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz’in, ilçenin tarim alaninda kalkinmasi ve gelismesi amaciyla belediye bünyesinde kurdugu Kirsal Hizmetler Müdürlügünün çalismalarinin yani sira kurumlar arasi ortak projelerle da tarimda sürdürülebilirligin artmasi hedefleniyor. Belediye görevlileri, İçel Ticaret ve Sanayi Odasi AB Bilgi Merkezi koordinasyonunda gerçeklestirilen ve paydasi oldugu Sürdürülebilir Tarim Için Dogru Uygulamalar Projesi kapsaminda, Güzelyayla Mahallesinin ardindan Sadiye, Çaglarca, Degirmendere ve Musali mahallelerinde çiftçilerle bir araya geldi.

Tarim ve Orman Il Müdürlügü, Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü, Akdeniz Ihracatçi Birlikleri, İçel Akdeniz Ziraat Odasi ve Ulusal Turunçgil Konseyi isbirligiyle yapilan proje ile çiftçiler doganin dengesine ve insan sagligina zararli etkileri bulunmayan üretim teknikleri konusunda bilgilendirildi.

"Atiklarin yönetimi, tüm insanligin ortak sorunudur "

Proje kapsaminda egitim veren Toroslar Belediyesi Temizlik Isleri Müdürü ve Çevre Mühendisi Erdem Akgül, üretimi ve üretim yapan çiftçiyi korumak için atiklari dogru yönetmenin ve çevreye duyarli olmanin önemine degindi. Akgül, "Atiklarin yönetimi, tüm insanligin ortak sorunudur. Canlilarin oldugu her alanda mutlaka bir atik ve bunun sonucunda bir çevre kirliligi olusabiliyor. Önemli olan, bu çevre kirliliginin farkinda olup, önleyici tedbirleri nasil gelistirebilecegimize bakmamiz lazim. Dogru yönetmek için önce atigi tanimali, kaynaginda degerlendirmeli, geri dönüsüm ve en sonunda bertarafa sokacak islemleri gerçeklestirmeliyiz. Toroslar Belediyesi olarak bu konuda çalismalar yapiyor ve projeler üretiyoruz. Çiftçilerimiz belediyemizden bu konuda da destek alabilirler" dedi.

Bütün atiklari yönetmenin mümkün olacagina da dikkat çeken Akgül, "Bir ton kagidi toplayip geri dönüsüme kazandirdigimizda 17 tane agacimizin kesilmesini önleyecegiz. Bir ton plastigi geri dönüstürdügümüz zaman ülkemizin 6 varil petrolden tasarruf etmesini saglamis olacagiz" ifadelerini kullandi.

Tarim ve Orman Il Müdürlügü ve ilçe müdürlügünde görevli ziraat mühendislerinin de dogru ve zamaninda yapilmasi gereken ilaçlama yöntemleri hakkinda bilgiler verdigi egitim seminerinin sonunda çiftçilere ilaçlamanin zararlarindan koruyan tulum ve maske dagitildi.

Egitimlere katilan Çaglarca Mahallesi Muhtari Hasan Türkmen, verilen bilgilerin çiftçiler için aydinlatici oldugunu belirterek, "Toroslar Belediye Baskanimiz Atsiz Afsin Yilmaz, bizlerle sürekli yakindan ilgileniyor. Bu projeye sundugu katkilarindan da dolayi kendisine tesekkür ederiz" dedi.

Çaglarca Mahallesi sakinlerinden Bayram Kök ise egitime katilmaktan dolayi mutluluk oldugunu belirterek, bu çalismanin neticesini alacaklarini söyledi.

Kaynak: İHA