Sudan'da 'Afrika'yi Uçuracak' Havalimani Projesi Kaldigi Yerden Devam Edecek

Sudan Basbakani Abdullah Hamduk, Ulastirma Bakanligina Hartum yeni havalimani projesine daha önce sözlesme imzalanan Türk sirketi Summa Insaat ile devam edilmesi talimatini verdi.

Sudan resmi haber ajansi SUNA'nin haberine göre, Basbakanliktaki ofisinde Basbakan Hamduk, Summa Insaat Yönetim Kurulu Baskani Selim Bora'yi kabul etti.

Ulastirma Bakani Mirgani Musa ve Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Irfan Neziroglu da görüsmede hazir bulundu.

Bu kararin Türkiye'ye yaptigi son ziyaretinin sonuçlarindan biri oldugunu belirten Ulastirma Bakani Musa, Basbakan Hamduk'un Hartum yeni havalimani projesinin tamamlanmasi için Türk sirketiyle daha önce imzalanan mutabakat zaptinin gözden geçirilmesi ve projeye Türk sirketi Summa ile devam edilmesi talimatini verdigini aktardi.

Summa Insaat Yönetim Kurulu Baskani Bora da projenin yeniden baslatilmasi ve mümkün olan en kisa sürede tamamlanmasi için her türlü çabanin gösterilecegini taahhüt etti.

Bora, sirketlerinin Afrika kitasinin farkli bölgelerinde hastane, stadyum, havalimanlari gibi çok sayida projeyi tamamladigini kaydetti.

- Afrika'daki uçus trafiginde en önemli noktalardan biri olmasi hedefleniyor

Summa, Mart 2018'de havalimani insaati için sözlesme imzalamis ancak aralikta hayat pahaliligi gerekçesiyle baslayan kitlesel halk protestolari, askeri darbe ve sonrasinda yasanan istikrarsiz süreç nedeniyle proje durdurulmustu.

Sudan Ulastirma Bakani Musa, Egemenlik Konseyi Baskan Yardimcisi Muhammed Hamdan Dagalo baskanligindaki heyetle 27-28 Mayis'ta Ankara'yi ziyaret etmisti.

Sudan, Baskent Hartum'un yaklasik 40 kilometre uzagina insa edilecek proje ile uluslararasi standartlarda yeni bir havalimanina sahip olacak.

Yatirim tutari 1 milyar dolari asan, 12 milyon yolcu kapasiteli havalimaninin yaklasik 3 yilda tamamlanmasi bekleniyor.

Havalimaninin Kahire ve Addis Ababa'dan sonra Afrika'daki uçus trafiginde en önemli noktalardan biri olmasi hedefleniyor.

Kaynak: AA