Mersin'de Deniz Kaplumbagalari Için Sahil Temizligi

İçel’in Erdemli ilçesinde bulunan deniz ve orman okulu ögrencileri İçel’deki 5 deniz kaplumbagasi üreme alanindan biri olan Alata sahillerinde çevre temizligi yapti, ardindan da deniz kaplumbagasi üreme alanlarina uyarici levhalar birakti.

Mersin'de Deniz Kaplumbagalari Için Sahil Temizligi
Erdemli Deniz ve Orman Okulu ile Erdemli Belediyesi tarafindan deniz kaplumbagalarinin üreme alanlarinin temizlenmesi projesi kapsaminda ilçe sahillerinde bir dizi etkinlik gerçeklestirildi.

Caretta caretta ve yesil deniz kaplumbagalarinin (Chelonia mydas) üreme alani olan Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügü sahilinde ögrenciler temizlik yapti. Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu, Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, ögretmen ve ögrencilerin katildigi etkinlikte deniz kaplumbagasi yuvalari çevrelenip isaretlendi, sahile uyarici levhalar çakildi.

Erdemli Belediye Baskani Mükerrem Tollu, gelecek nesillere temiz bir çevre birakmak için çocuklarla birlikte sahilde çevre temizligi yapip, üremek üzere gelen Yesil Deniz Kaplumbagalari (Chelonia mydas)’larin yuvalarina isaretleme yaptiklarini ve uyarici levhalar çaktiklarini söyledi.



Baskan Tollu, "Çevre problemi dünyanin problemi. Burada gelecegimizin teminati çocuklarimiz var. Hem çocuklarimizin çevre bilincini gelistirmek adina, hem de denizlerimizin, çevremizin temiz kalmasi adina böyle bir kampanya baslattik. Erdemli’de 50 kilometre bir sahil seridimiz var. Sahil seridinde mavi bayrakli denizlerimizin oldugu malumunuz. Dünyanin en güzel deniz en güzel sahili Erdemli’de. Bugün hem sahili temizledik, hem de kaplumbagalarin üreme alanlarina isaret koyduk. Insanlarimiz uyarici levhalar gelistirdik" dedi.

Denizleri koruma çagrisinda da bulunan Tollu, "Ege’ye, Marmara’ya buradan selam gönderiyoruz. Denizimizi korursak, gelecegimizi kurtarmis oluruz, bu ülkenin gelecegi temizlikten yana çevreye duyarliliktan yana" diye konustu.

Erdemli Deniz Orman Okulu ögretmenlerinden Sibel Kubin’de deniz kaplumbagalarinin eko sisteme büyük katkisinin oldugunu belirterek, "100 milyon yildir, dünya okyanuslarinda yüzlerce kilometre yol kat eden deniz kaplumbagalarinin deniz ve kiyi eko sistemi açisindan büyük öneme sahiptir. Ama son yillarda artan insan faaliyetleri onlarin yasama sansini azaltmakta. Bizler bugün buna dikkat çekmek için ögrencilerimiz ile birlikte deniz kaplumbagalarinin üremek üzere çikis yaptigi alanlarin temizligini yaptik. Yuva alanlarini çevreledik. Ögrencilerimize çevreyi temiz tutmanin önemini anlattik" dedi.

Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay ise, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbagalarinin İçel genelinde 5 üreme noktasinin bulundugunu ifade ederek, Erdemli Belediyesi ile Deniz Orman Okulu ögrencileriyle birlikte kaplumbagalarin üremek üzere sahile rahat çikmalari için çevre temizligi yapildigini kaydetti.

4 yasindaki çevre gönüllüsü Arya Kubin de, deniz kaplumbagalari ölmesin diye dogayi korumalari gerektigine dikkat çekerek, "Yoksa onlar hastalanirlar ve ölürler. Çevremizi temiz tutalim kaplumbagalarimiz ölmesin" seklinde konustu.

Kaynak: İHA