Büyükçekmece'de Riskli 2 Bina, Kentsel Dönüsüm Kapsaminda Yikildi

Büyükçekmece’de, orta hasarli 2 bina kentsel dönüsüm çalismalari kapsaminda yikildi. Büyükçekmece Belediye Baskani Hasan Akgün, "Büyükçekmece’de hiçbir vatandasin depremde ölmesini istemiyoruz" dedi.

Büyükçekmece'de Riskli 2 Bina, Kentsel Dönüsüm Kapsaminda Yikildi
Istanbul’da beklenen depremde en çok etkilenecek ilçeler arasinda gösterilen Büyükçekmece’de kentsel dönüsüm tüm hiziyla sürüyor. Atatürk Mahallesi’ndeki 2 bina, 4 kat ve 16 bagimsiz bölümden olusan orta hasarli ve riskli yapinin yikimi kentsel dönüsüm kapsaminda gerçeklestirildi.

Çalismalari yerinde inceleyen Büyükçekmece Belediye Baskani Hasan Akgün, yürütülen çalismalara iliskin açiklamalarda bulundu. Ayrica mahalle sakinlerinin sorunlarini da yakindan dinleyen Baskan Akgün, Tehlikeli olan 27 bin konut yenilendigini belirtti.



“Vatandasimiz, müteahhit ve belediye üçgeni ile bu isi çözen örnek belediyeyiz”

Olasi depremin etkilerini en aza indirmek için çalistiklarini belirten Büyükçekmece Belediye Baskani Hasan Akgün, “Arkamizdaki bina 1987-89 senesinde site olarak yapildi. Bölgemizdekiler genelde 1984 ve 1995 arasinda siteler olustu. O tarihteki teknolojiye göre denizden alinan kumla yapildi. Demir, çimento yani insaatta kullanilan malzemelerinin hiç birinin standardi aranan standartlara uygun degildi. Bugün deprem kapimizda biz pandemi basladigi günden itibaren en çok bina yiktigimiz dönemi yasadik. Vatandaslarinda evlerinde olmasini firsat bilerek onlara rahatsizlik vermeden çok fazla yikim gerçeklestirdik ve yikim yapmaya devam ediyoruz. Sebebi ise deprem yikacak ve ölecegiz. Deprem yikip öleceksek aklimizi kullanacagiz” dedi.



“Tehlikeli olan 27 bin konut yenilendi”

2004’ten sonra israrla kentsel dönüsümü devam ettirdiklerini anlatan Baskan Akgün, “Türkiye 1999 depreminden sonra özellikle de 2004’ten sonra israrla kentsel dönüsümü devam ettiren planlarimizi ona göre revize eden vatandasimizla, müteahhit ve belediye üçgeni ile bu isi çözen örnek belediyeyiz. Örnek alinmasi da gerekir ama benim derdim belediye sinirlari içerisinde hiçbir vatandasimin biraz sonra ya da yarin ya da 10 gün sonra olacak olan depremde ölmesini istemiyorum. Bu binalarin insani öldürecegini biliyorum. Deprem olgusu var ve binalarin insanlari öldürecegini biliyorsak o zaman yikip saglam bina yapacagiz. Biz Büyükçekmece’de eskimis depremde yikilma ihtimali olup insanlari öldürecek binalarimizi yikip yenisini yapmaya devam ediyoruz. Tehlikeli olan 27 bin konut yenilendi. Önümüzdeki 3 yil içerisinde Kumburgaz bölgesindeki sahilde yer alan tehlikeli binalar hariç sehir merkezinde yüzde 95 bitirmis olacagiz. Depremde herhangi bir sikintimizin olmayacagi bir noktaya gelecegiz” diye konustu.



“Bir buçuk sene sonra yeni ve saglikli evlerimize kavusuruz”

Zor süreçten geçtiklerini anlatan ev sahibi Filiz Sadiç, “Evet zor bir süreçti. Insanlari bugüne kadar ikna etmek için yöneticilerimizle çok ugrastik. Bu zor süreci atlattik ama asil en önemli süreç yapim sürecine geliyor. Su an her sey iyi gidiyor. Bir buçuk sene sonra insallah yeni ve saglikli evlerimize kavusuruz” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA