Antalya Diplomasi Forumu Koordinatörü Murat Karagöz Açiklamasi 'Forum Kendi Alaninda Dünyada Bir Ilk Olacak'

18-20 Haziran'da gerçeklestirilecek Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) Koordinatörü ve Disisleri Bakanligi Enformasyon Genel Müdürü Büyükelçi Murat Karagöz, dünyada su ana kadar diplomasi merkezli bir forum düzenlenmedigini, ADF'nin kendi alaninda dünyada bir ilk olacagini vurgulayarak, "Bundan dolayi bu forum önemli. Diger taraftan, katilimcilar hayati konulari müzakere edecekler." diye konustu.

Büyükelçi Karagöz, Birlesmis Milletler (BM) Cenevre Ofisine Akredite Basin Mensuplari Birliginin (ACANU) çevrim içi düzenledigi basin toplantisinda, Anadolu Ajansinin “Global Iletisim Ortagi” oldugu ADF'ye iliskin gazetecileri bilgilendirdi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in himayesinde ve Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun ev sahipliginde yapilacak forumun ana temasinin, "Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem, Yeni Yaklasimlar" olarak belirlendigini aktaran Karagöz, foruma dünyanin dört bir yanindan pek çok siyasetçi, gazeteci, akademisyen, is adami ve uluslararasi kuruluslardan temsilcilerin katilacagini belirtti.

Karagöz, geçen yil Antalya'da yüz yüze düzenlenmesi planlanan ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle ertelenen ADF'de, ikisi liderler seviyesinde, 16'si diger konularda olmak üzere bir dizi paneller, iki yuvarlak masa toplantisi, 3 yan etkinlik ve 7 "ADF konusmalari" düzenlenecegini kaydetti.

"Bu panelde güncel konulari ve sorunlari müzakere edecegiz." diyen Karagöz, transatlantikten Asya'ya, Afrika'dan Akdeniz'e kadar küresel çaptaki bölgesel konularin yani sira göç, mülteciler ve enerji gibi tematik konularin ele alinacagini ifade etti.

- "Forumda tüm katilimcilar fiziksel olarak hazir bulunacak"

Karagöz, yuvarlak masa toplantilarinda Türkiye'nin gelecekte Afrika ülkeleriyle yapacagi is birligi ve dayanismasinin da tartisilacagini belirterek, ayrica dünyanin farkli bölgelerinden foruma katilacak parlamenterler ile önemi giderek artan parlamenter diplomasinin tartisilacagini belirtti.

Forumun bizzat fiziksel katilimla gerçeklesecegine dikkati çeken Karagöz, "Bu etkinligi salgin döneminde fiziksel olarak organize ediyoruz. Simdilik ne çevrim içi ne de hibrid (karma) katilim düsünmüyoruz. Bunun anlami, Antalya'da forumun düzenlenecegi tarihlerde neredeyse tüm katilimcilar tüm bu etkinliklere fiziksel olarak hazir bulunacaklar." diye konustu.

Karagöz, salgin riskine karsi tüm önlemleri aldiklarini belirterek, katilimcilara düzenli olarak Kovid-19 testi yapilacagini söyledi.

Foruma katilamayanlar içinse etkinliklerin canli olarak yayimlanacagini aktaran Karagöz, interaktif bir ortamda herkesin düsüncülerini özgürce paylasacagini dile getirdi.

- "Salgin döneminde ilk yüz yüze gerçeklesen uluslararasi etkinliklerden biri"

Karagöz, 1000'den fazla davetlinin katilacagini, bunlarin içinde 10'dan fazla Afrikali bakanin da olacagini ve forumda Afrika'ya yönelik özel etkinliklerin önemli bir yer tuttugunu söyledi.

Bir soru üzerine Karagöz, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun sunumu ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in yapacagi açilis konusmasiyla baslayacak forumun Kovid-19 salgini döneminde gerçeklesen ilk yüz yüze uluslararasi etkinliklerden biri olacagini vurguladi.

- "Yeni umutlar, yeni çözümler getiriyoruz"

Karagöz, ADF'yi her yil düzenlenen bir etkinlik haline getirmeyi amaçladiklarinin altini çizerek, "Yenilikçi diplomasiye yeni çözümler, yeni umutlar ve yeni çözümler getiriyoruz. Bundan dolayi da foruma siyasetçileri, diplomatlari, bürokratlari, karar vericiler, medya mensuplari ve akademisyenler getiriyoruz. Dolayisiyla tüm katilimcilar serbest ortamda özgürce düsüncelerini ifade edebilecekler." ifadelerini kullandi.

Antalya'da üç gün boyunca katilimcilarin kendi ülkelerinin politikalari yerine "yaratici yeni fikirleri" müzakere etmesini amaçladiklarini belirten Karagöz, forumun entelektüel bir ortamda yapilacagini kaydetti.

- "Forum uluslararasi diplomaside önemli bir boslugu dolduracak"

Karagöz, dünyada su ana kadar merkezinde diplomasi olan bir forum düzenlenmedigini, ADF'nin kendi alaninda dünyada bir ilk olacagini vurgulayarak, "Bundan dolayi bu forum önemli. Diger taraftan katilimcilar hayati konulari müzakere edecekler." diye konustu.

Büyükelçi Karagöz, ADF'nin uluslararasi diplomasi de önemli bir boslugu dolduracagini ve forumu uluslararasi diplomaside kendine özgü bir yer edinecegini sözlerine ekledi.

18-20 Haziran'da gerçeklestirilecek forumda ile liderlerin, siyasetçilerin, önde gelen akademisyenlerin, düsünürlerin, kanaat önderlerinin, diplomatlarin ve is insanlarinin her yil bir araya gelerek, küresel ve bölgesel meseleleri vizyoner bir bakis açisiyla ele almalarinin saglanmasi ve sorunlara çözüm önerileri getirecek bir diyalog platformu olusturulmasi amaçlaniyor.

Kaynak: AA