Almanya'da Biontech-Pfizer Asisi Belirli Hastaliklari Olan 12 Yas Üstü Çocuklara Tavsiye Edildi

Almanya'da, BioNTech-Pfizer'in yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi gelistirdigi asinin belirli hastaliklari olan 12 yas üstü çocuklara uygulanmasi tavsiye edildi.

Robert Koch Enstitüsünden yapilan açiklamaya göre, Daimi Asi Komisyonu (STIKO), Kovid-19’u agir geçirme olasiligindan dolayi belirli hastaliklari olan gençlerin ve çocuklarin BioNTech-Pfizer asisi olmasini tavsiye etti.

Herhangi bir hastaligi olmayan 12-17 yasindaki çocuk ve gençlerde su an için asinin uygulanmasinin genel olarak önerilmedigi aktarilan açiklamada, ancak doktor tavsiyesi sonrasinda çocugun ve ebeveynin istegiyle asinin bu gruba da uygulanabilecegi kaydedildi.

Açiklamada, söz konusu belirli hastaliklar arasinda obezite, çesitli kalp hastaliklari, kronik akciger ve kronik böbrek rahatsizliklari, Down sendromu ve diyabet sayildi.

STIKO Baskani Thomas Mertens, Alman Haber Ajansi'na (DPA) yaptigi açiklamada bu karari verirken faydalari ve olasi riskleri tartmak gerektigini belirterek, 12-17 yasindakilerin Kovid-19 ile ciddi sekilde hastalanma riskinin düsük oldugunu belirtti.

Mertens, Almanya'da bu yas grubunda sadece 2 ölüm vakasi meydana geldigi bilgisini paylasarak her iki kiside ciddi ön hastaligin bulundugunu aktardi.

Avrupa Birligi'nin ilaç düzenleyicisi Avrupa Ilaç Ajansi (EMA), mayis sonunda BioNTech-Pfizer asinin 12-15 yas grubuna yapilmasini onaylamisti.

Kaynak: AA