Kandirali Hindi Üreticisinin Yilbasi Mesaisi Erken Basladi

Dogal ortamda yilbasina özel yetistirilen meshur Kandira hindisinin, 78 kilo olanlari temizlenmis ve bütün halde 250 liradan satisa sunuluyor Hindi yetistiricisi Ugur Efe: 'Bu sezon satislar erken basladi. Her yil 10 Aralik gibi baslardi. Sanirim ayin 2025'ine kadar elimizde hindi kalmayacak'

SAHIN OKTAY - Kocaeli'nin Kandira ilçesinde dogal ortamda geleneksel yöntemlerle yetistirilen Kandira hindisi, yilbasi öncesi yogun talep görüyor.

Dogal otlanma özellikleriyle lezzet ve aroma bakimindan digerlerinden ayrilan Kandira hindisi, yilbasi ziyafetlerinin aranan lezzetleri arasinda bulunuyor.

Ilçenin verimli bahçe ve meralarinda misir, bugday ve kekikle dogal beslenen hindiler, yeni yili evlerinde karsilamayi planlayan vatandaslardan ragbet görüyor.

Nisan ayinda yumurtadan çikan ve bir aylik bakimin ardindan açik araziye salinan hindiler, aralikta kuru yolumla kesimi yapildiktan sonra kargoyla müsterilere gönderiliyor.

- "Hindiler dogada börtü böcekle besleniyor"

Kirsal Gebeli Mahallesi'nde yasayan hindi yetistiricisi Ugur Efe, AA muhabirine, ailesinin babaannesi öncülügünde 50 yildir hindi yetistiriciligi yaptigini, son 10 yildir isi kendisinin sürdürdügünü söyledi.

Hindi yetistiriciliginin mesakkatli bir is oldugunu anlatan Efe, nisanda 10 gram olarak yumurtadan çikan hindilerin aralik ayina kadar 11-12 kilograma kadar ulastigini kaydetti.

Efe, hindileri dogal ürünlerle beslemeye özen gösterdiklerini vurgulayarak, "Hindiler, dogal ortami çok seviyorlar. Ilk bir ay sicak ortamda bakiyoruz, ondan sonra araziye çikariyoruz." dedi.

Hindilerin çogunlukla bahçe ve meralarda börtü böcek yiyerek beslendigini dile getiren Efe, takviye olarak da bugday, arpa ve misir verdiklerini aktardi.

- "Siparisler bu yil erken basladi"

Yetistirildigi ortam itibariyla Kandira hindisinin lezzetiyle öne çiktigina dikkati çeken Efe, "Su an bizde 300-350 civari hindi var. Bu sezon satislar erken basladi. Her yil 10 Aralik gibi baslardi, bu yil biraz erken basladi. Sanirim ayin 20-25'ine kadar elimizde hindi kalmayacak." diye konustu.

Efe, uzun yillardir bu isle ugrastiklari için büyük ve sadik müsteri portföyüne sahip olduklarini belirterek, söyle devam etti:

"Kandira hindisi ünlü oldugu için buraya geldiklerinde bizi buluyorlar. Hindi verdigimiz oteller, restoranlar da var. Istanbul, Ankara, Izmir ve civar illerden siparis aliyoruz. Genelde temizlenmis istiyorlar ama canli isteyenler de oluyor, onlara da veriyoruz. Uzak sehirlerden isteyenler beni ariyorlar. Yolup temizliyoruz, güzelce paketledikten sonra kargoyla gönderiyoruz. Yine yakin illerdeki müsterilerimiz bir gün önceden ariyorlar. Ayni gün hazirliyorum, ertesi gün gelip aliyorlar. Bu sene fiyatlar biraz artti ama firsatçilik yapmadik, çok asiri bir artisa gitmedik. Bu yil 7-8 kiloluk hindiler 250 liradan, 11-12 kilo olanlar 400 liradan satiliyor."

- "Yilbasinda hindi yemek isteyenler geç kalmasinlar"

Henüz 6 aylik oldugu için hindilerin oldukça lezzetli oldugunu anlatan Efe, "Ama disi hindi daha lezzetlidir. Canli sekilde alacak olanlar hayvanin ibiginin kirmizi ve tüylerinin parlak olmasina, dinç görünmesine dikkat etmeli." tavsiyesinde bulundu.

Efe, vatandaslarin yilbasinda pisirecekleri hindileri simdiden alip dondurucuda bekletebileceklerini dile getirerek, "Yilbasinda hindi yemek isteyenler, bu lezzeti bilenler geç kalmasinlar." dedi.

85 yasindaki babaanne Halise Efe ise hindi isini yillardan beri yaptiklarini belirterek, bakimlarina elinden geldigince yardim ettigini söyledi.

Hindiler küçükken bakiminin biraz zor oldugunu ama büyüyünce kendilerini idare ettiklerini anlatan Efe, yapacak baska isi olmadigindan gün içerisinde hindileri sevip onlarla ilgilendigini kaydetti.

Kaynak: AA