'Ilk Yardim Melekleri' Köylerde Acil Yardimi Anlatiyor

Edirne Valiligince kurulan Ilk Yardim Egitim Merkezi görevlileri, köy köy dolasarak vatandaslara hem teorik hem de uygulamali ilk yardim egitimi veriyor Egitmen ve hemsire Emine Aydin Özgür: 'Köyde yasayan babamin kalbi ve solunumu durmustu. Bu üzücü olaydan sonra ilk yardim bilgilerinin köylere daha fazla götürülmesini istedim. Basimiza olay geldikten sonra ilk yardima ilgi duyuyoruz ama telafi etmek için bazen zaman olmayabilir'

CIHAN DEMIRCI - Edirne'nin "ilk yardim melekleri" köy köy dolasarak acil yardimi anlatiyor.

Edirne Valiligince geçen yil kurulan Ilk Yardim Egitim Merkezinin (IYEMER) görevlileri, köy köy, mahalle mahalle dolasarak vatandaslara ilk yardimi uygulamali olarak gösteriyor.

Hemsireler gittikleri köylerde vatandaslarla bogaza cisim kaçmasi, kalp durmasi ve kalp krizi olaylarinda neler yapilmasi gerektigine iliskin pratik de yapiyor.

Köy sakinleri de egitimlerde merak ettikleri sorularini hemsirelere soruyor.

- 1585 kisiye temel ilk yardim egitimi verildi

IYEMER Mesul Müdürü ve egitmen Ayten Sünnetçiler, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Içisleri Bakanligi tarafindan 2021'in Afetlere Hazirlik Egitim Yili ilan edildigini hatirlatti.

Bu kapsamda hem sertifikali ilk yardimci egitimlerinin hem de köylerdeki vatandaslara verilen egitimlerin araliksiz devam ettigini anlatan Sünnetçiler, köylerdeki belgeli ilk yardimcilarin ambulans gelene kadar ilk müdahaleyi yaparak hayat kurtarabilecegini vurguladi.

Su ana kadar 27 köyde 463 kisiye ilk yardim farkindalik egitimi verdiklerini aktaran Sünnetçiler, söyle devam etti:

"Köylerde 45 kisiye kadar katilimlarla egitimler gerçeklestiriyoruz. Yil boyunca da 1585 kisiye temel ilk yardim egitimi vererek bu bilinci olusturduk. Edirne Valiligi IYEMER, valilikler bünyesinde kurulan ilk merkezdir. Köylerde egitim seminerleri de ilk programdir. Vatandaslarimiza, köylere hizmeti götürüyoruz. Köylerde ilk yardim gerektiren birçok konu yasaniyor. Geçen hafta Bursa'da bir kadin leblebi yerken bogazina takildi. Ancak yanindakiler nasil müdahale edilecegini bilmedigi için kadini gözlerinin önünde kaybettiler. Ayni hafta içinde bir bebegin soluk borusuna annesi beslerken süt kaçti. Annesi nasil müdahale edilecegini bilmedigi için bebegini kaybetti."

- "Telafi etmek için bazen zaman olmayabilir"

IYEMER egitmeni ve hemsire Emine Aydin Özgür de ilk yardim bilgilerini herkese ulastirmak istediklerini ifade etti.

Ilk yardim egitmenligine yasadigi bir olay nedeniyle ilgi duydugunu anlatan Özgür, "Köyde yasayan babamin kalbi ve solunumu durmustu. Bu üzücü olaydan sonra ilk yardim bilgilerinin köylere daha fazla götürülmesini istedim. Basimiza olay geldikten sonra ilk yardima ilgi duyuyoruz ama telafi etmek için bazen zaman olmayabilir." diye konustu.

Ekmekçi köyü sakinlerinden 55 yasindaki Nazire Çavus, ilk kez ilk yardim konusunda egitim aldiklarini söyledi.

Daha önce ilk yardim gerektiren olayla karsilastigini fakat müdahale edemedigini anlatan Çavus, "Biz de ilk yardim gerektiren olay yasadik. Oglumun bogazinda seker kalmisti. Çok sükür kötü bir durum yasanmadi ama simdi nasil çikartilacagina dair tüm bilgileri ögrendik." diye konustu.

Ekmekçi köyü Muhtari 23 yasindaki Abdullah Çavus da köyde zaman zaman ilk yardim gerektiren konular yasadigini söyledi. Egitimin yararli oldugunu belirten Çavus, IYEMER ekibine ve Edirne Valisi Ekrem Canalp'e tesekkür etti.

Kaynak: AA