Omicron Varyantinda Hastanede Tedavi Görme Riski Yüzde 50-70 Daha Az

Ingiltere'de yapilan bir arastirmada, Kovid-19'un omicron varyantiyla enfekte kisilerin hastanede tedavi görme risklerinin diger varyantlara oranla yüzde 50-70 daha az oldugu belirlendi.

Ingiltere Saglik Güvenligi Ajansinin analizine göre, omicron bulasan bir kisinin acile basvurma olasiligi, yüzde 31-45 daha az. Bu oran, hastanede tedavi görmede ise yüzde 50-70'ye çikiyor.

Ilk bulgular "cesaret verici" olsa da varyantin yine de çok sayida insanin hastaneye basvurmasina yol açabilecegi, bunun da hastaneler üzerinde baski olusturabilecegi degerlendiriliyor.

Ayrica asinin, omicrona yakalanmayi engelleme kabiliyetinin, hatirlatici dozdan 10 hafta sonra azalmaya basladigi da belirtiliyor.

Kasim basindan bu yana Ingiltere'deki tüm omicron ve delta vakalarinin incelendigi analize göre, omicron varyantiyla hastaneye basvuranlarin sayisi 132 olurken, 14 kisi de hayatini kaybetti.

Ancak hastaneye basvuranlarin çogu 40 yasinin altinda oldugu için varyantinin daha yaslilara bulasmasi durumunda tablonun nasil degiseceginin bilinmedigine dikkat çekildi.

Saglik Bakani Sajid Javid, bulgulara iliskin yaptigi açiklamada, ilk verilerin "umut verici" oldugunu ve hükümetin verileri "saat saat" izledigini belirterek, "Varyant vakalari olaganüstü bir oranda artmaya devam ediyor. Pandemi sirasindaki en yüksek günlük vakalar asiliyor." uyarisinda bulundu.

- En yüksek günlük vaka sayisi

Ingiltere'de son 24 saatte 119 bin 789 Kovid-19 vakasinin tespit edilmesiyle salginin baslangicindan bu yana en yüksek günlük vaka sayisi kaydedilmisti. Virüs nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisi da 147 artarak 171 bin 801'e çikmisti.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, artan vakalara ragmen ülkede Noel'den önce yeni kisitlamalar getirilmeyecegini açiklamisti.

Londra Emperyal Kolejince dün yapilan baska bir arastirmada, omicronlu kisilerin yaklasik yüzde 15'inin "daha az hastaneye kaldirilmaya", yüzde 40-45'inin daha az "hastanede en az bir gece veya daha uzun kalmaya" ihtiyaç duydugu belirtilmisti.

Kaynak: AA