Karabük'te Türk Devletlerinin Bagimsizliginin 30. Yili Kutlandi

Türk Cumhuriyetlerinden çok sayida ögrenciye ev sahipligi yapan Karabük Üniversitesinde (KBÜ), Türk devletlerinin bagimsizliginin 30. yili dolayisiyla kutlama programi düzenlendi.

Ortak kültürün arastirilmasi, tanitilmasi ve yeni kusaklarin kendi degerlerine sahip çikarak kardeslik duygulariyla yetistirilmesi amaciyla 15 Temmuz Sehitler Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte konusan Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreter Yardimcisi Sultanbai Raev, KBÜ'nün Türk dünyasinin çok iyi bir modeli oldugunu söyledi.

Türk dünyasini bir araya getiren bu toplantinin gelecege yönelik çok önemli noktalara deginecegine inandigini aktaran Raev, "Türk Cumhuriyetlerinin bagimsizligini taniyan ilk ülkelerden biri Türkiye'dir. Mustafa Kemal Atatürk'ün bu konudaki siyasi vizyonu çok önemli bir hamleydi. Bu bagimsizlik, uluslararasi iliskilerde çok önemli bir tarihin baslangici oldu. Türk Devletleri Teskilatina mensup ülkelerle ve gözlemci ülkelerin düsüncesi ortak yöndedir. Bu ülkelerin esas gayesi; dil, kültür ve ticari anlamda bu iliskilerin ilerletilmesidir." diye konustu.

Raev, Türk Devletleri Teskilatinin büyümesinden duyduklari memnuniyeti dile getirerek, teskilat çatisi altinda bulunan bütün Türk devletlerinin is birligi yapmasinin büyük önem arz ettigini vurguladi.

- "Is birliginin artarak devam etmesini temenni ediyorum"

Özbekistan'in Ankara Büyükelçiligi Müstesari Bahadir Nazarov da Türk milletinin, insanlik tarihine yön veren en eski, en önemli milletlerden biri oldugunu söyledi.

Türklerin birbirleriyle hiçbir zaman baglarini koparmadigina deginen Nazarov, sunlari kaydetti:

"Türk Cumhuriyetleri günümüzde iliskilerini daha iyi seviyeye yükselterek birlik ve beraberlik içerisinde somut adimlar atmak için gayret etmektedir. Bu gurur verici bir durumdur. Yüksekögretim alaninda etkilesim ve is birliginin gelismesi birçok yönden faydalidir. Bu anlamda Karabük Üniversitesinde Türk dünyasindan gelen 2 bine yakin uluslararasi ögrencinin farkli branslarda egitim almasi son derece önemlidir. Özbekistan Büyükelçiligi olarak Karabük Üniversitesinin Türk dünyasiyla olan bilimsel, akademik iliskilerini takdirle karsiliyoruz. Is birliginin artarak devam etmesini temenni ediyorum."

- "Uluslararasi ögrencilerimizin 2 bin kadari Türki Cumhuriyetlerden"

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ise Türkiye'de en fazla uluslararasi ögrenciye sahip üniversite olduklarini belirterek, "50 bin ögrencimizin 11 bini uluslararasi ögrenci. Uluslararasi ögrencilerimizin 2 bin kadari Türk Cumhuriyetlerinden. Bu ülkelerle iliskimizi her zaman ön planda tuttuk. Türk Cumhuriyetlerine her ziyaretimde kardeslerimizin bize olan yakinligini hissettim. Is birliklerimizin daha da artmasi diliyorum." ifadelerini kullandi.

Etkinlik, Otag Türk Dünyasi Müzik ve Dans Toplulugunun gösterisinin ardindan sona erdi.

Kaynak: AA