Akilli Lens Uygulamasinin Avantajlari

Özel Denizli Tekden Hastanesi Göz Hastaliklari uzmani Op. Dr. Özge Güngör Akkus, teknolojinin gelismesiyle görme konusunda birçok kisiye daha net görüs imkani saglayan akilli lensler ve faydalari hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Akilli Lens Uygulamasinin Avantajlari


Günümüzde birçok alanda oldugu gibi göz sagligi alaninda da teknolojik anlamda gelismeler yasanmaktadir. Yasanan bu gelismelerin en önemlilerinden biri olan akilli lens ile görme sorunlarinin önüne geçilebilmektedir. Akilli lensler kisiye uzagi, yakini ve ara mesafeyi görme konusunda imkan sagliyor. Özel Denizli Tekden Hastanesi Göz Hastaliklari uzmani Op. Dr. Özge Güngör Akkus, teknolojinin gelismesiyle görme konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Lensin insan gözünün dogal kirici ortamlarindan biri oldugunu söyleyen Op. Dr. Özge Güngör Akkus, "Lens yasla birlikte bazen seker, romatizma gibi hastaliklarla ya da ilaç kullanimina bagli olarak kesiflesir ve kataraktlasir. Hastada görme bulanikligi, çift görme gibi sikayetler olur. Kataraktin tek tedavisi cerrahi yöntemdir. Günümüzde katarakt cerrahisi sonrasinda kullanilan lens sistemleri çok gelismistir. Insanin dogal mercegine yakin mercekten üretilmeye baslandigi için akilli mercek olarak kullanilmaktadir. Dogal mercege çok yakin oldugu için uzaga, yakina odaklanma özelligi de o kadar gelismistir. Bu mercekler bazen hafif kataraktlarda ya da katarakt olmaksizin yakin problemi fazla olan kisilerde görmeyi düzeltmek için kullanilmaktadir. 40 yasindan sonra dogal olarak yakini görememe süreci baslar. Bu süreçte de konulan bu akilli merceklerle yakin görme kusuru da düzeltilir” seklinde bilgi verdi.

“Günlük hayat aktivitesinde çok rahat oldugu için akilli lensler yasam kalitesini olumlu etkiliyor”

Özel Denizli Tekden Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Özge Güngör Akkus, “Klinik pratigimizde ameliyat sonrasi gördügümüz hastalar akilli lens taktirdiklari için çok memnun. Özellikle yillardir gözlük takan, yakin problemi gelismis, katarakti ilerlemis hastalara bu tür uzagi, ara mesafeyi ya da yakini gösteren lensler taktigimiz zaman hasta her mesafede, araba kullanirken, bilgisayar karsisinda, kitap okurken günlük islerinde ne yapiyorsa günlük hayat aktivitesinde çok rahat oldugu için yasam kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Tabi akilli lens bazi hastalara uygulanamamaktadir. Glokom, diyabetik, retinopati, konjenital retina distrofileri, retinitis pigmentera (tavuk karasi) gibi gözün diger tabakalarinin hastaliklari olan kisilerde akilli lens genellikle uygulanamiyor. Dolayisiyla gözün korneasinda ya da retinasinda herhangi bir patoloji olmayan hastalarda, 45 yas üstüne yani akilli lense uygun olan kisilere öneririm” dedi.



“Cerrahi sonrasinda bakim ve damlalarin kullanimi çok önemli”

Akilli lens uygulamasinin katarakt cerrahisinden farkli bir yöntem olmadigini belirten Op. Dr. Özge Güngör Akkus, “Katarakt ameliyati esnasinda uzagi, yakini, ara mesafeyi görebilen lensler takiyoruz. Dolayisiyla katarak ameliyati oluyorsunuz. Cerrahi islemi genellikle lokal anestezi dedigimiz bölgesel uyusturma yöntemi ile yapiyoruz. Bazen damla yöntemi ile ya da çok kataraktlasmamis seffaf lensinizi alarak yerine akilli lensleri takiyoruz. Özel bir cerrahi islem uygulandigi için mikrop kapmamasi açisindan cerrahi sonrasi bakim ve damlalarin kullanimi çok önemlidir. Katarakt cerrahisi diger cerrahilere kiyasla yasaminizda çok fazla degisiklikler gerektirmez. Sadece gözlerinizi ovalamamak, dusa girerken ilk bir hafta gözü korumak, kasimamak, öne dogru egilmemek gibi basit sinirlamalarla bu süreci rahatlikla geçirebilirsiniz” dedi.



“Akilli lensin amaci gözlügü çikarttiginizda kör gibi kalmayi önlemektir”

Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Özge Güngör Akkus, “Amacimiz gözlük ihtiyacinin ortadan kalkmasini saglamak. Teknolojinin bize vadettigi de bu. Ameliyat öncesi çok hassas ölçümler yapiyoruz. Ancak bazen korneanin yara iyilesmesi göze taktigimiz lensin göz içindeki pozisyonu gibi degiskenlik gösteren birçok faktöre bagli olarak ufak numaralar kalabilmektedir. Bu her zaman gözlük takmak gerektigi anlamina gelmez. Örnegin yüksek astigmati olan hastalar var. Bu operasyonla hem yüksek astigmati yeni hem yakin kusurunu hem de uzak kusurunu düzeltiyoruz. Bu astigmatlarda bazen hafif derecede numarada kalma olusabiliyor. Hastalara ameliyat öncesinde bu konu ile ilgili de bilgi veriyoruz. Yüksek astigmatli bir hastada düsük bir astigmat kaldigi zaman da gözlük takmayi gerektirmez. Hastalarin çogu da 0,75 ile 1 derece numarali olan gözlükleri takmaz. Yasla birlikte zamanla sari noktada ufak problemleriniz olabilir. Baska rahatsizliklara bagli göz tutulumlariniz olabilir. Yakini da daha fazla büyütme ihtiyaci duyabilirsiniz. Bu tür yasa bagli degisimlerde düsük numara yakin büyütmeler takilabilir. Akilli lensin amaci gözlügü çikarttiginizda kör gibi kalmayi önlemektir. Ama bu tür teknolojilerin parildama, yansima, gece araba kullanmada zorluk gibi istenmeyen yan etkileri de mevcuttur. Doktorunuza ne istediginizi, ameliyattan sonra ne beklediginizi çok net olarak ifade ederseniz, hekim-hasta uyumuyla maksimum memnuniyet saglanmis olur” seklinde bilgilendirmelerde bulundu.
Kaynak: İHA