Dövize Endeksli Mevduat Hesabı Nedir? Dövize Endeksli Mevduat Hesabı Nasıl İşleyecek?

Dövize endeksli mevduat getirisi hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklama yapılmasıyla birçok kişi konu hakkında araştırmalara başladı. Konuyla ilgili en merak edilenler arasında dövize endeksli mevduat sistemi nedir sorusu yer alıyor. Peki, dövize endeksli mevduat sistemi nasıl işleyecek? Dövize endeksli mevduat sistemi nedir? Mevduat getirisi nasıl hesaplanacak? İşte detaylar...

Dövize Endeksli Mevduat Hesabı Nedir? Dövize Endeksli Mevduat Hesabı Nasıl İşleyecek?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından döviz endeksli mevduat hesabı hakkında yapılan açıklamalar sonrası birçok vatandaş konu hakkında araştırmalara başladı. Bu kapsamda en merak edilenler arasında dövize endeksli mevduat hesabı nasıl işleyecek ve dövize endeksli mevduat hesabı nedir soruları yer alıyor. Erdoğan tarafından yapılan açıklamada "TL mevduat geliri kur altında kalırsa aradaki fark ödenecek" ifadelerinin kullanılmasıyla doların düşüşe geçtiği görüldü. Bu durumun birçok kişinin dikkatini çekmesiyle konu hakkındaki araştırmalar hızlandı. 2021 yılının son kabine toplantısında alınan bu karar için Hazine ve Maliye bakanı Nureddin Nebati ise "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı muhteşem ekonomik manifesto ile dün olduğundan çok daha kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın. Yeni Türkiye Modeli ile kazanan taraf Türkiye ekonomisi olacak" açıklamasıyla gündeme geldi. Bu kararın açıklanmasının ardından dövize endeksli mevduat hesabı nedir ve dövize endeksli mevduat hesabı nasıl işleyecek soruları oldukça merak ediliyor. Konuyla ilgili olarak daha fazla bilgiye sahip olmak için haberimizin devamını takip edebilirsiniz.

Dövize Endeksli Mevduat Hesabı Nedir?


Bankalarda dövize endeksli bir şekilde bulunan hesapların açılarak ana paranın aylık mevduat getirisinin kur bazında hesaplanmasına dövize endeksli mevduat hesabı denir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada TL mevduat gelirinin kurun altına olmasının bir sorun teşkil etmeyeceği ve aradaki kur farkının ödeneceği belirtildi. Bu açıklamanın ardından doların gerilemesi ise dövize endeksli mevduat hesabı nedir sorusunun sık sık aratılmasına neden oldu.


Dövize Endeksli Mevduat Hesabı Nedir? Dövize Endeksli Mevduat Hesabı Nasıl İşleyecek?

Dövize Endeksli Mevduat Hesabı Nasıl İşleyecek?


Dövize endeksli mevduat hesabının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasıyla beraber konu hakkında birçok araştırma yapıldı. Döviz endeksli mevduat hesabı nasıl işleyecek sorusu ise vatandaşlar tarafından aratılıyor. Dövize endeksli mevduat hesabının nasıl işleyeceği Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu tarafından "Sistemin detayları henüz belli değil, ancak şu şekilde işlemesi öngörülüyor: Bankalarda dövize endeksli hesap açılacak. Hesap açılış tarihi ile vade bitim tarihine bakılarak kur esas alınacak. Ana paraya aylık mevduat getirisi hesaplanacak, bu rakam kur farkından aşağı ise herhangi bir ekleme yapılmayacak. Ancak, ana paranın getirisi kur farkı ile oluşacak rakamdan düşük ise aradaki farkı Hazine karşılayacak. Paranan hesaba yatırıldığı tarih ile vadenin bittiği tarih arasındaki kur getirisi hesap edilerek, aylık faiz getirisi eklenmiş mevduatın üstüne bu fark yatırılacak. Ödenecek bu fark gelir vergisi stopajına da tabi olmayacak. “sözleriyle açıklandı.

Mevduat Getirisi Nasıl Hesaplanacak?


Dövize endeksli mevduat hesabı hakkında en merak edilen konulardan biri de mevduat hesabı nasıl hesaplanacak sorusu oldu. Bankaya yatırılacak olan 100 bin lirayı ele alalım. 32 günlük mevduat hesabının getirisinin iki bin lira olduğunu düşünürsek 32 gün sonra kura bakılıp döviz olarak getirisinde herhangi bir fark olup olmadığına bakılacak. Arada oluşan fark ise 102 bin liranın üzerine eklenecek. 500 liralık bir fark bulunuyorsa bu tutar 102 bin 500 lira olarak ödenecek.


Dövize Endeksli Mevduat Hesabı Nedir? Dövize Endeksli Mevduat Hesabı Nasıl İşleyecek?