Saf Gümüsten Yapilan Göbeklitepe Heykeli Göz Kamastirdi
25 yillik gümüs telkari ustasi Ömer Ayseli, bin 400 gram saf gümüsten ortaya çikardigi ’Göbeklitepe’ eseriyle büyük begeni topladi. Tuzla Gençlik ve Kültür Festivali’nde sergilenen eser, 12 bin 450 parça ile islenerek 6 aylik sürede ortaya çikarildi.

El zanaatkarlari, sahaflar ve antikacilarin gençlerle bulustugu, Tuzla Belediyesinin düzenledigi Gençlik ve Kültür Festivali’nde eserini sergileyen gümüs telkari ustasi Ömer Ayseli’nin saf gümüsten tasarladigi Göbeklitepe heykeli festivale katilan vatandaslarin ilgi odagi oldu. Yaklasik bin 400 gram saf gümüsten olusan ’Göbeklitepe’ eseri 12 bin 450 parça ile islenerek 6 aylik sürede icra edildi. Festivale katilan sanatseverlerin gözünü kamastiran eser, telkari ustasi Ömer Ayseli tarafindan Tuzla Belediyesi’nin düzenledigi Gençlik ve Kültür Festivali’nde vatandaslardan tam not aldi.
Atölye çalismalari, sahne performanslari, sinema gösterimlerinin de yer aldigi festivale birçok zanaatkar eserleri ve çalismalariyla renk katti. Birçok vatandasi agirlayan Gençlik ve Kültür Festivali geçtigimiz Pazar günü itibariyle sonlandi.
Festivalde sanatini icra eden 60 yillik kasik ustasi Sabri Özsahin, "Kasik 14-15 sefer taslaktan baslar ve elden geçer. Bunlar yemek karistirma kasigidir. Yemek yeme kasigi daha ufak ve estetik olur. Ben günde 250 tane kasik yaptigimi biliyorum. Ama simsirden olmaz kayin agacindan olur" dedi.
Festivalin ilgi odagi saf gümüsten tasarlanan Göbeklitepe eserinin sahibi gümüs telkari ustasi Ömer Ayseli, "25 yildir bu sanati sürdürmekteyim. Eserimi tek vav ve kake sarim teknigi ile isledim. Yaklasik bin 400 gram civari bir isçilik yapildi ve halen devam etmekte eserim, henüz bitirmedim. 12 bin 450 parça su ana kadar islendi eserde. Yapilmasinda geçen süre yaklasik 6 ayi buldu. Gençlerin özellikle ilgisi çok yüksekti. Bazisi Göbeklitepe’yi görür görmez tanidi. Bizlere sorular sordular. Biz onlara kendi düsüncelerimizi aktardik. Güzel bir etkilesim oldu. Türk kültür-sanatimiz olan telkariyi tanittigimizi düsünüyorum bu etkinlikte. Tuzla Belediye Baskani Doktor Sadi Yazici’ya tekrardan tesekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.
