Edirne'de '18 Aralik Uluslararasi Göçmenler Günü' Programi Düzenlendi

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu:'Yurtlarindan sürülmüs, çocuklarinin, gençlerinin bir gelecegi olmayan, topraklarindan bir umut var mi diye yollara düsmüs insanlar yine Anadolu'ya siginiyorlar, yüzyillardir oldugu gibi'

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, yurtlarindan, topraklarindan sürülmüs göçmenlerin yüzyillardir oldugu gibi yine Anadolu topraklarina sigindiklarini söyledi.

Edirne Göç Idaresi Müdürlügünce, "18 Aralik Uluslararasi Göçmenler Günü" dolayisiyla Balkan Kongre Merkezi'nde program düzenlendi.

Rektör Tabakoglu, burada yaptigi konusmada, büyük medeniyetlerin kaderlerinin göçlerle degistigini belirtti.

Göçlerin bugün de devam ettigini anlatan Tabakoglu, "Osmanli'nin çekildigi topraklar bugün kaniyor. Suriye, Irak, Kafkasya, Balkanlar patlamaya hazir bir bomba gibi, Afganistan, çogu Müslüman. Bu cografya uzun süredir hiç hak etmedigi acilarla bas basa. Yurtlarindan sürülmüs, çocuklarinin, gençlerinin bir gelecegi olmayan, topraklarindan bir umut var mi diye yollara düsmüs insanlar yine Anadolu'ya siginiyorlar, yüzyillardir oldugu gibi." diye konustu.

Edirne Vali Yardimcisi Hakan Yavuz Erdogan da ABD'nin göçlerle olusan bir devlet oldugunu ancak bugün göçe yönelik farkli bir politika uygulandigini ifade etti.

Bazi devletlerin göçü insani degerlerle karsiladigini, bazilarinin ise bunu bir tehlike olarak gördügünü vurgulayan Erdogan, "Düne kadar Almanya, Fransa, Ingiltere gibi ülkeler az gelismis ya da sömürge ülkelerden göçmenleri sorgusuz, sualsiz kabul ediyordu." dedi.

Erdogan, 1990'lardan sonra Avrupa'da göçmenlerin bir tehdit olarak algilanmaya basladigini dile getirdi.

Il Göç Idaresi Müdürü Musa Asilioglu ise göçün tüm dünyayi ilgilendiren, içinde birçok anlam ve yasanmislik barindiran derin bir hikaye oldugunu söyledi.

Konusmalarin ardindan halk oyunlari gösterisi ve müzik dinletisi sunuldu.

Programa akademisyenler ve yabanci üniversite ögrencileri de katildi.

Kaynak: AA