Asgari Ücretten Gelir Ve Damga Vergisi Alinmamasini Da Içeren Kanun Teklifi TBMM'de

Asgari ücretle çalisan hizmet erbabindan gelir ve damga vergisi alinmayacak Savunma Sanayii Baskanliginca yürütülen savunma sanayisi projelerine iliskin yapilan teslim ve hizmetler, katma deger vergisi istisnasi kapsamina alinacak Genel bütçe kapsamindaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek eklemeye Cumhurbaskani yetkili olacak.

AK Parti Erzurum Milletvekili Ibrahim Aydemir ile AK Parti milletvekillerinin imzasini tasiyan ve asgari ücretten gelir ve damga vergisi alinmamasini da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Baskanligina sunuldu.

Teklife göre, asgari ücretle çalisan hizmet erbabindan gelir ve damga vergisi alinmayacak.

Brüt ücreti asgari ücretin üzerinde olan ücretlilerin, ücretleri üzerinden yapilan vergi kesintisi nedeniyle ücretlerinin, asgari ücretin net tutarinin altinda kalmamasi için ilave asgari geçim indirimi getirilecek.

Bu düzenlemelere uyumlu olarak Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan diger ücret gelirlerinin vergilendirilmesine iliskin hükümler yürürlükten kaldirilacak. Söz konusu düzenlemeler, 1 Ocak 2022'den itibaren yapilan ücret ödemelerine uygulanacak.

Yenilenebilir enerji üretiminin tesvik edilmesi için muafiyet siniri olarak öngörülen, meskenlerin çati ve cephesine kurulan günes enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kilovat olmasi sarti, 20 kilovat olarak degistirilecek.

Savunma Sanayii Baskanliginca yürütülen savunma sanayisi projelerine iliskin bu kuruma ilgili projeler kapsaminda yapilan teslim ve hizmetler, katma deger vergisi istisnasi kapsamina alinacak.

BOTAS'in nakit yönetiminin saglikli sekilde yürütülebilmesi için sirketin Ticaret Bakanligina bagli tahsil dairelerine, yapilandirilmis borçlari dahil ödenmeyen her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezalari, bunlara bagli gecikme zammi ve gecikme faizlerinden olusan borçlari, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarina karsilik mahsup edilerek terkin edilecek.

2021 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan genel bütçe gelir tahmini üzerinde gerçeklesen gelir kadar, genel bütçe kapsamindaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek eklemeye Cumhurbaskani yetkili olacak. Ilgili kanunlari geregince genel bütçe gelirleri karsiligi yapilan ödenek eklemeleri bu tutardan düsülecek.

Türkiye'de yerlesik sigorta sirketlerince düzenlenen kefalet senetleri de güvenli elektronik imza ile düzenlenebilecek.

Büyüksehir belediyeleri ve belediyeler, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalisan ve toplu tasima hizmeti yürüten gerçek ve tüzel kisilere, nüfus, hattin uzunlugu ve hatti kullanan sayisi kriterlerini esas alarak tespit edecegi hatlardaki toplu tasima hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli yararlananlara iliskin gelir destegi ödemesi yapabilecek.

Kamu üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirliginin desteklenmesi için kamu üniversite saglik hizmeti sunucularinin, 2021'de verdikleri saglik hizmet bedelinin, götürü bedel sözlesme tutarindan düsük olmasi durumunda aradaki fark terkin edilecek. Terkin edilen bu tutar, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi bütçesine bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karsilanacak.

Kaynak: AA