195 Milyon Yillik Mermerde 'Bismillah' Yazisi

Antalya’da bir mermer ocaginda çikan mermer plakanin üzerinde ‘Bismillah’ figürü bulundu. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’ne gönderilen mermerin içeriginde,195 milyon yillik kalintiya rastlanirken, tasin ‘dogal’ olusum olduguna vurgu yapildi.

195 Milyon Yillik Mermerde 'Bismillah' Yazisi


Antalya Korkuteli ilçesi Taskesigi köyünde bulunan Antalya Mermer Sanayi ve Ticaret Sirketi’nin mermer isletme sahasinda olaganüstü bir kesif yapildi. Mermer ocaginda islenmek için kesilen tasin üstünde beliren figür, isçilerin dikkatini çekti. Üzerindeki tozun alinmasiyla, figürün Arapça ’’Bismillah’’ yazisiyla ayni oldugu görüldü.



Incelenmek için üniversiteye gönderildi

Bir isçinin görüntüleri kaydetmesinin ardindan, mermer plaka incelenmek üzere Süleyman Demirel Üniversitesi’ne gönderildi. Burada bilim insanlari Prof. Dr. Fuzuli Yagmurlu, Prof. Dr. Rasit Altindag ve Prof. Dr. Nazmi Sengün tarafindan üzerinde arastirma yapilan plakanin analiz sonuçlarinda ilginç bir kesif gerçeklesti.

Jurassic dönemdeki deniz canlilarina ait fosiller

Üniversite raporuyla tescillenen ve plakayi olusturan dolomitik kireçtasi üzerinde, “Jurassic” dinozorlar dönemde 195 milyon yil önce yasamis deniz canlilarina ait fosillerin biyoklastik kalintilari tespit edildi. Adini Avrupa Alplerindeki Jura daglarindan alan kalintilarin, plakanin bazi kesimlerinde yogunlasma gösterdigi de kaydedildi.

Tamamen ‘dogal’ olusumlu

Raporda, plaka üzerinde yer alan ve Arapça "Bismillah" yazili figürlerin tamamen "dogal" olusumlu olduguna vurgu yapildi. Yazilarin, kalp seklindeki kabuklu deniz canlilarina ait kalintilarin parçalanip biçim degistirmesi ve dizilmesi sonucunda meydana geldigi belirtildi. Akdeniz Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Ögke’nin verdigi bilimsel raporda ise mermer üzerindeki arapça figürlerin, Kur’an-i Kerim’de geçen ve “Allah’in adiyla anlamindaki ‘Bismillah’ ayetiyle ayni karakter oldugu ifade edildi.
Kaynak: İHA