YTB, Afrika'nin Kalkinmasini Önceleyerek Birçok Alanda Önemli Faaliyetlerde Bulundu

YTB, Türkiye Burslari kapsaminda 20122021 yillari arasinda 54 Afrika ülkesinden toplamda 12 bin 600 ögrenciye yüksek ögrenim bursu verdi Bugüne kadar Türkiye'de egitim almis 54 Afrika ülkesinden 3 bin 29 mezun, Afrika'da 12 ülkede de 13 'Türkiye Mezunlari Dernegi' bulunuyor YTB ve Anadolu Ajansi is birliginde bu yil basin yayin alaninda Türkiye'de egitim gören mezunlara 'Yeni Nesil Medya Egitimi' verildi Kuzey Afrika'da çalistaylar, arastirma projeleri ve fikir atölyeleri yürüten YTB, Afrika ülkeleri elçilik mensuplarina yönelik Türkçe Kursu Projesi de düzenledi.

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi (YTB), Türkiye'nin Afrika ülkelerine yönelik çok boyutlu dis politikasi çerçevesinde, insani temelli yaklasimla ticaret hacminden siyasi diyalog mekanizmalarina, egitim çalismalarindan ekonomik yatirimlara kadar kitada pek çok alanda önemli faaliyetlerde bulundu.

Baskanliktan yapilan yazili açiklamaya göre, YTB, Afrika'nin gelecegini insa edecek insan kaynaginin yetismesi ve Türkiye ile kita arasinda siyasi, insani, ekonomik ve kültürel iliskilerin gelismesi için her yil çesitli projeler hayata geçiriyor.

YTB tarafindan Türkiye Burslari, Türkiye Mezunlari, Akademik ve Bilimsel is birligi, Medya Egitimi ve Kültürel Hareketlilik Programlari ile kitaya yönelik çesitli çalismalar yapiliyor.

Istanbul'da 16-18 Aralik'ta gerçeklestirilecek 3. Türkiye-Afrika Ortakligi Zirvesi'nde, YTB Baskani Abdullah Eren de Afrika ülkelerinin milli egitim bakanlarina Türkiye Burslarina iliskin sunum yapacak.

- 12 bin 600 Afrikali ögrenciye egitim bursu

Afrika ülkelerinin gelecegine yönelik projeler insa edecek basarili ögrencilere Türkiye'de egitim imkani sunan YTB, Türkiye Burslari kapsaminda 2012-2021 yillari arasinda 54 Afrika ülkesinden toplamda 12 bin 600 ögrenciye yüksek ögrenim bursu verdi.

YTB, Türkiye’deki egitimlerini tamamlayan uluslararasi ögrencileri ülkelerine döndüklerinde de yalniz birakmayarak, Türkiye Mezunlari basligi altinda iliskileri sürdürebilir kilmak adina çesitli çalismalar yürütüyor.

Türkiye Mezunlari çalismalarinin önemli bir bölümünü Afrika ülkelerinden mezunlar olustururken, Türkiye ile kendi ülkeleri arasinda dostluk köprüleri insa eden Türkiye Mezunlari ayni zamanda "gönüllü elçiler" oluyor. Türkiye Burslari programi kapsaminda ise Türkiye'de egitim almis, 54 Afrika ülkesinden 3 bin 29 mezun bulunuyor.

Öte yandan, mezunlarin kendi aralarindaki ve Türkiye ile olan iliskilerinin devam etmesi için ilgili ülkelerde Türkiye Mezunlari derneklerinin kurulmasi tesvik ediliyor.

Mezunlarin yasadiklari ülkelerde daha kurumsal bir sekilde var olmalari amaciyla 29 ülkede kurulan 33 mezun derneklerinin 13'ü 12 Afrika ülkesinde bulunuyor.

- Mezun bulusmalari, iletisim programlari ve diplomasi çalismalari

Ülkelerinde önemli basarili çalismalara imza atan is insani, akademisyen, siyasetçi, sanatçi ve Türkiye mezunlari ile Türk is insanlarini bir araya getiren YTB, ayni zamanda Türkiye Mezunlari bulusmalari da düzenleyerek mezunlarin kendi aralarindaki iletisimin kopmamasina yardimci oluyor.

Bu kapsamda YTB, 2018'de saglik alanindan Türkiye Mezunlari ile bu alanda çalisan Türk is insanlarini bulusturdu. Gelecek yillarda da yazilimdan lojistik ve dis ticarete çesitli sektör bulusmalari planlaniyor.

Öte yandan Türkiye’de son sinifta okuyan uluslararasi ögrencilerin mezuniyetlerinden önce "Türkiye Mezunu" kimligine sahip olmalarini için potansiyel mezunlarla iletisim programlari düzenleniyor. Programla, ögrencilerin mezun dernekleri aktivitelerinde yer almalari ya da dernek kurulmasi çalismalarinda aktif rol oynamalari amaçlaniyor.

Ayni zamanda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sonrasi küresel ekonominin görünümünün Türkiye Mezunu olan is insanlari ile degerlendirildigi bölgesel Webinar serisi düzenleyen YTB, bu serilerden birini Afrika ülkelerinden Türkiye Mezunlari is insanlari ile gerçeklestirdi. Ayrica "Türkiye Mezunu Is Insanlarinin Türk Dis Ticaret Hacmine Katkisi" konulu bir rapor çalismasi yapildi.

YTB, ayrica 2020'de hayata geçirdigi "Türkiye Mezunlari Ödülleri" projesiyle, farkli ülkelerden gelerek yüksek ögrenimlerini Türkiye’de tamamlayan ve faaliyet gösterdikleri alanlarda üstün basari elde eden Türkiye Mezunlarini ödüllendirdi.

- Mesleki gelisim ve tecrübe aktarimi programlari

YTB, Türkiye Mezunlari ile etkilesimin uzun vadeli olabilmesini saglamak amaciyla mezunlarin bulunduklari ülkelerde mesleki gelisimlerini destekleyecek programlari da hayata geçirdi. Bu kapsamda bu yil Anadolu Ajansi is birligi ile basin yayin alaninda Türkiye'de egitim gören mezunlara "Yeni Nesil Medya Egitimi" verildi.

Ayrica farkli sektöründe çalisan Türkiye Mezunlari ile Türkiye'deki sektör temsilcilerin bulusturulmasi planlandi.

Türkiye ve Afrika ülkeleri arasindaki medya is birliklerinin gelistirilmesi ve tecrübe paylasiminin saglanmasi amaciyla YTB, AA, Afrika Arastirmacilari Dernegi (AFAM) ile Afrika Koordinasyon ve Egitim Merkezi (AKEM) is birliginde, 21 Ekim-12 Kasim 2019 tarihleri arasinda, bölgedeki medya kuruluslarinda çalisan 40 yas alti medya profesyonellerine yönelik Afrika Medya Temsilcileri Egitim Programi (AFMED) gerçeklestirdi.

Programa 13 Afrika ülkesinden 20 medya temsilcisi katildi. TRT, TRT World, AA ile is birliginde 24-31 Mayis 2021 tarihlerinde ikincisi düzenlenen söz konusu programa ise Afrika ülkelerinden 21 medya temsilcisi katildi.

- Çalistaylar, Türkçe egitimi ve fikir atölyeleri

YTB, öte yandan Kuzey Afrika'da Türk Varligi Arastirmalari projeleri kapsaminda ise kültürel ve sosyolojik arastirmalara ön hazirlik olarak "Kuzey Afrika'da Türk Varligi Çalistayi" düzenledi.

Öte yandan, kardes cografyada entelektüel is birliginin saglanmasi ve bölgesel konularda ortak bir gündem olusturulabilmesini teminen 2019'da 25 Afrika ülkesinden 700 akademisyenin katilimiyla Göç ve Diaspora temasiyla Düsünce Kuruluslari Forumu gerçeklestirildi.

YTB, Kuzey Afrika ülkeleri ile iliskilerin gelistirilmesi amaciyla arastirma projeleri yürüttü. 2014'te Istanbul’da Global Somali Diaspora Çalistayi düzenlenirken, 9-20 Aralik 2015 tarihlerinde Istanbul’da Afrika Düsünce Kuruluslari Bulusmasi yapildi.

Bunun yani sira Afrika ülkeleri elçilik mensuplarina yönelik Türkçe Kursu Projesi hayata geçirildi.

YTB tarafindan düzenlenen KATIP burs programi kapsaminda da 10 ay süresince yabanci uyruklu kamu görevlisi, diplomat, gazeteci, bürokrat, asker ve akademisyenlere yönelik Türkçe egitimi ve çesitli kamu kurumlarinda egitimler verildi. 2014'te uygulanmaya baslayan KATIP burs programindan yararlanan toplam 135 katilimcinin 56'si Afrika ülkelerinden geldi.

Geçen yil ise bu program ile Orta Dogu, Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden üniversite ögrencilerinin, gençligi ilgilendiren çesitli temalar çerçevesinde periyodik olarak gerçeklestirilen telekonferanslara katilarak bir araya gelmesine imkan tanindi.

Orta Dogu ve Kuzey Afrika'daki ülkelerden gençlerin sorunlarini dile getirme ve çözüm üretmelerini sunmasini tesvik etmek amaciyla 2019'da 6 ülkeden 14 gencin katilimiyla Istanbul ve Sakarya’da fikir atölyeleri gerçeklestirildi.

Öte yandan Sudan'in tüm vilayetlerinden çogunlugu üniversite ögrencisi 35 Sudanli genç, Istanbul, Ankara, Bursa ve Çanakkale illerini ziyaret ederek bu sehirlerin kültürel dokusunu ve tarihi mirasini yakindan tanima firsati buldu.

Afrika Birligi ile YTB arasinda 30 Eylül 2021'de, diaspora, yüksekögrenim burslari, bilimsel ve akademik arastirma programlari, dil ögrenimi ve kisa dönem egitim programlari konularindaki ortak çalismalarin artirilmasini amaçlayan bir is birligi protokolü de imzalandi.
Kaynak: AA