Heykeltiras Mari Gerekmezyan'i Anlatan 'Karadut' Romani Tanitildi

Siirlerde, heykellerde, resimlerde gizli kalmis bir kadin olan Mari Gerekmezyan'i anlatan "Karadut" romaninin tanitimi yapildi.

UKKSA Istanbul Sanat Galerisi'nin ev sahipliginde gerçeklestirilen programda, kitabin yazarlari Vildan Tekin ve Müjgan Tekin konustu.

Vildan Tekin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Mari Gerekmezyan'in akademiye basladigi 1941 ile 1947 yillari arasinda yasadiklarini kaleme aldiklarini söyledi.

Gerekmezyan'in Türkiye'nin ilk kadin heykeltiraslarindan olduguna dikkati çeken Tekin, "Onu hatirlamak ve hatirlatmak üzere bu romani yazmak istedik. Yola böyle çiktik. O döneme dair bir seyler yapilmali ve o dönem anlatilmali diye düsünmüstük. 'Karadut' siirini herkes biliyor belki ama kimin için yazildiginin da bilinmesi gerektigini önemsiyoruz." dedi.

- "Bizim hayal dünyamiz da romana dahil oldu"

Müjgan Tekin ise 2 kisi roman yazmanin tereddütlerini yasadiklarini ancak uyumlu çalismayla bunun üstesinden geldiklerini ifade etti.

Gerekmezyan'in yaptigi Bedri Rahmi Eyüboglu heykelini ve Gerekmezyan'a yazilan siirleri görünce etkilendiklerini belirten Müjgan Tekin, sözlerini söyle tamamladi:

"Mari Gerekmezyan'in eserlerinin yani sira sureti de kayipti. Bugün arastirmaya çalistigimizda çikan fotograflarin bir kismi bile kendisine ait degil. Romanin içindeki bütün karakterler gerçekten var olan kisiler. Her biri yasamis ve dönemin sanatina damga vuran isimler. Salt bir biyografik roman degil, bizim hayal dünyamiz da romana dahil oldu ve o döneme dair sanat tartismalarina da yer verdik. Romanda Orhan Veli, Nazim Hikmet, Halikarnas Balikçisi, Adalet Cimcoz ve Muzaffer Ertoran gibi önemli sanatçilarimiz da var. Toplumcu gerçekçi sanat anlayisini da romana dahil ettik."

"Karadut" adli romanin editörü sair Mustafa Köz'ün Bedri Rahmi Eyüboglu'nun Mari'ye yazdigi siirleri okudugu etkinlikte, müzisyenler Sezgin Ergül, Turgay Yakut ve Elvan Engin de katilimcilara müzik dinletisi sundu.

Kaynak: AA