Eflani'de Çiftçilerin Yeni Gelir Kapisi Kaz Üretimi Olacak

Karabük'te Eflani Belediyesince kaz yetistiriciliginin yayginlastirilmasi amaciyla hazirlanan 'Kirsal Kalkinma Için Eflani'de Üretim Genele Yayiliyor' projesi kapsaminda ilçede kaz üretim çiftligi kuruldu Çiftlikteki 600 damizlik kazdan elde edilecek yavrular, egitimden geçirilecek 70 çiftçiye hibe olarak dagitilacak Belediye Baskani Ibrahim Ertugrul: '12 bin civarinda yumurtadan 10 bin kaz yavrusu elde etmeyi planliyoruz. Bu kaz yavrularini kursiyerlerimize dagitmak suretiyle onlara sermaye vermis olacagiz'

ORHAN KUZU - Karabük'ün Eflani ilçesinde kaz yetistiriciliginin yayginlastirilmasi amaciyla hazirlanan proje kapsaminda kurulan çiftlikte üretilecek kaz yavrulari, egitimden geçirilecek 70 çiftçiye ücretsiz olarak verilecek.

Eflani Belediyesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca yürütülen Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi kapsaminda, ilçede kaz yetistiriciligini yayginlastirmak, özellikle kadin ve genç çiftçilere is imkani saglamak amaciyla "Kirsal Kalkinma Için Eflani'de Üretim Genele Yayiliyor" projesini hayata geçirdi.

Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi (BAKKA) tarafindan desteklenen proje kapsaminda ilçede 600 damizlik hayvanin bulundugu kaz üretim çiftligi kuruldu.

Bu kazlardan elde edilecek yavrular, beslenip büyütüldükten sonra egitimden geçirilecek 70 çiftçiye hibe olarak dagitilacak.

18 ay sonra tamamlanmasi hedeflenen proje kapsaminda kooperatif çatisi altinda bir araya gelecek çiftçiler, kaz yetistirerek gelir sahibi olacak.

- "Alternatif ürün yetistirme aliskanligi kazandirmak istiyoruz"

Eflani Belediye Baskani Ibrahim Ertugrul, AA muhabirine, projeye iliskin olarak, "Amaç, teorik ve pratik egitimini tamamlayan hemsehrilerimize meslek edindirmek ve burada kendi elleriyle ürettikleri kazlardan dagitmak suretiyle sermaye temin etmek." dedi.

Özellikle kadinlari ve gençleri meslek sahibi yapmak istediklerini belirten Ertugrul, sunlari kaydetti:

"Hemsehrilerimize alternatif ürün yetistirme aliskanligi kazandirmak istiyoruz. Gerçekten önemli bir projeyi insallah hep birlikte hayata geçirecegiz. Su anda projemizin birinci asamasi tamamlandi. Egitim binamizi, kazlarimizin kalabilecegi kümesimizi ve alanimizi olusturduk. Kazlarimiz yumurtlamaya basladi.

Bundan sonra ikinci asamaya, yani çiftçilerimizin egitimi ve kaz yavrularinin çikarilmasi asamasina geldik. Insallah 18 ay sonra bu projemiz basariyla tamamlanacak. Ondan sonra üretim yapan çiftçilerimizle kooperatif çatisi altinda bir araya gelerek Eflani'de kaz üretimini gerçeklestirmeyi amaçliyoruz."

Proje için 70 kadin ve genç çiftçinin müracaat ettigini dile getiren Ertugrul, "Onlara egitim verecegiz. 12 bin civarinda yumurtadan 10 bin kaz yavrusu elde etmeyi planliyoruz. Bu kaz yavrularini kursiyerlerimize dagitmak suretiyle onlara sermaye vermis olacagiz." diye konustu.

Ertugrul, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'a, BAKKA'ya ve projeye katki saglayan tüm paydaslara tesekkür etti.
Kaynak: AA