Bitlis'te Tarihi El-Aman Hani Turizme Kazandiriliyor

Bitlis Eren Üniversitesince (BEÜ), kentte 15. yüzyilda Van Beylerbeyi Hüsrevpasa tarafindan insa edilen tarihi El- Aman Hani'nin daha islevsel hale getirilmesi amaciyla proje revizyon toplantisi gerçeklestirildi.

Tarihi handa düzenlenen toplantida konusan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas, kervanlarin geçtigi bölgede yer alan hanin o zamanki ihtiyaçlardan dogan bir eser oldugunu aktardi.

Bitlis'ten Tatvan'a giden güzergahta hanlar zincirinin bulundugunu dile getiren Elmastas, "Bu eserlerin en büyügü El-Aman Hani'dir. Burasi günümüzde farkli amaçlar için kullanmak istenmis. 2 yil önce yine Uluslararasi Selçuklu ve Osmanli Arastirmalari Kütüphanesi'ne dönüstürülmesi için projelendirilmis. Projeyi inceledik ve sadece bir kütüphane olarak zayif kalacagini düsündük. Projenin yeniden revize edilmesi gerektigine karar verdik." dedi.

Handaki hamamin yeniden aktif hale getirilebilmesi ve yöresel ürünlerin, sanat eserlerin sergilenmesi gibi birçok fonksiyonu düsündüklerini anlatan Elmastas, bu toplantidan güzel sonuçlar elde edeceklerine inandigini kaydetti.

Planladiklari projenin devam eden Nemrut Jeopark Projesi için de önemli oldugunu kaydeden Elmastas, söyle devam etti:

"Bu nedenle burayi bir baslangiç noktasi olarak düsünüyoruz. Jeoparklarda bir müze olmasi gerekiyor. Yöresel ürünlerin eserlerin sergilendigi müzeler isteniyor. Müzenin burada yapilmasini istiyoruz. Dolayisiyla burasi diger projemiz için bir baslangiç noktasi olacak. Eski Bitlis ortaya çikarildi. Bitlis Vadisi'nden itibaren Güneydogu ve Kuzeybati istikametine bir turizm aksi ortaya çikti. Bitlis, El-Aman Hani, Ahlat, Nemrut Krater Gölü, Süphan Dagi ve Adilcevaz mikrobiyalitleriyle ilgili ciddi bir proje var. Bunlarin hepsi birbirini tamamliyor. Bunlari birlestirebilirsek El-Aman Hani ortada olmak kaydiyla turizm sektörü anlaminda çok ciddi bir noktaya sehrimizi tasimis oluruz."

Sunumlarla devam eden toplantiya Istanbul Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, Cumhurbaskanligi Strateji Baskanligi Kültür Uzmani Abdulkadir Yalvaç, Cumhurbaskanligi Strateji Baskanligi Kültür Uzmani Hüsameddin Mehmet Tüzün, Kültür Bakanligi Kütüphaneler ve Yayimlar Genel Müdür Yardimcisi Taner Beyoglu, mimarlar Nurten Ilknur Adak, Leyla Yücel ve Olcay Aydemir, müzisyen Onok Bozkurt, Kültür Uzmani ve Girisimcisi Mehmet Demirtas, sinemacilar Hakan Gül ve Dogancan Kement katildi.

Kaynak: AA