Bakan Soylu Açiklamasi '6 Terörist Etkisiz Hale Getirildi'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Mardin’de gerçeklestirilen Eren Operasyonlari kapsaminda 6 teröristin etkisiz hale getirildigini söyleyerek, “Kis üslenme bölgelerinde magaraya girince rahat olacaklarini saniyorlar ama ülkemizin ve devletimizin geldigi noktayi unutuyorlar. Arkadaslarimizin emegine saglik, Allah ayaklarini tastan esirgesin” dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi '6 Terörist Etkisiz Hale Getirildi'


Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Ankara’da özel bir otelde düzenlenen HAK-IS Konfederasyonu Afetle Mücadele Çalisanlara Yetkinlik Kazandirilmasi Hak Arama ve Kurtarma/Umut Timi Kurulmasi Projesi Bilgilendirme ve Kapanis Toplantisi’na katildi.

Bakan Soylu’ya Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) Baskani Yunus Sezer, Içisleri Bakan Yardimcisi Ismail Çatakli, HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan eslik etti.

“TÜRKIYE’NIN AFET YÖNETIMINDE 20. YÜZYILIN IÇERISINDE YASADIKLARI HER BIRIMIZE BÜYÜK BIR DERS OLMUSTUR”

Türkiye’nin saglam bir alt yapiya oturmaya basladigini söyleyen Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Türkiye’nin afet yönetiminde 20. yüzyilin içerisinde yasadiklari her birimize büyük bir ders olmustur. Ama biz afeti 20. yüzyilda kesfetmis degiliz. Bunun acilarini tarih boyunca yasadik. Ancak 21. Yüzyilin basindan itibaren her alanda ortaya koydugumuz gelisme, yakaladigimiz istikrarla birlikte devletimizin gücünün artmasi, gerçeklestirdigimiz büyük altyapi hamleleri, sahip oldugumuz yeni imkanlar, pekçok alanda oldugu gibi afet yönetimine de olumlu yansimistir. Bilhassa önemli bir belediyecilik tecrübesine sahip olan Cumhurbaskanimizin meseleye dogrudan vaziyet etmesi, önemli bir stratejisinin tüm yol haritasini belirlemesi, Türkiye’nin bugün afet yönetiminde ulastigi basarinin altinda yatan bana göre en önemli faktörlerden biridir” diye konustu.



“AFETSELLIKTE, DEYIM YERINDEYSE AGRESIF ARTISLAR YASAMISIZ”

Dünya’da ve yasanan dogal afetlerde artis olduguna dikkat çeken Bakan Soylu, “Siklikla paylastigim bir veriyi tekrar etmek isterim; uluslararasi arastirma sonuçlarina göre 1980-1999 yillari arasindaki 19 yillik dönemle 2000-2019 arasi 19 yillik dönemleri karsilastirdigimizda, dünyada toplam afet olay sayisi 4 bin 212’den 7 bin 348’e çikmistir. Bu afetlerde can kayiplari 1.19 milyondan, 1.23 milyona çikmistir. Ekonomik maliyet ise 1.63 milyar dolardan 2.97 milyar dolara çikmis. Türkiye açisindan da bir veri paylasayim. Meydana gelen deprem sayimiz 2017-2017 arasinda, sadece bir yilda tam yüzde 86, 2019-2020 arasinda da yüzde 44 artmis. Yani, kendi cografyamizda, afetsellikte, deyim yerindeyse agresif artislar yasamisiz. Bu sayilara bakmasak bile, son 2 yilda yasadigimiz Bingöl depremi, Van depremi, Elazig-Malatya depremi, Izmir depremi, Rize Artvin sel afeti, Kastamonu-Sinop-Bartin sel afeti, orman yanginlari ayni zamanda tsunamiler, gibi pek çok afet, zaten bizim karsimiza tedbir almamiz gereken meseleye çok daha etraflica bakmamiz gereken, birbirimizle çok daha fazla el ele vermemiz gereken bir tablo çikarmaktadir” ifadelerini kullandi.

Afet yönetiminde 3 asama: ‘Afet öncesi hazirlik’, ‘Afet ani müdahale’ ve ‘Afet sonrasi iyilestirme’

Türkiye’de yasanan dogal afetlere karsi vatandasin yalniz birakilmadigini ve bu afetlere karsi ciddi bir kapasite ürettiklerini söyleyen Bakan Soylu, “Türkiye; pek çok küresel güvenlik meselesini yönetirken, bir yandan kendi içindeki güvenlik sorunlariyla birlikte afet meselesini yönetmek üzere de ciddi bir kapasite üretmistir. Herseyden önce, 2009 yilinda AFAD Baskanligi’ni kurmak, afet yönetiminde AFAD’i çati kurum haline getirmek, bana göre, atilan adimlarin en önemlilerinden birisidir. AFAD’in kurulusuyla birlikte, Türkiye’de afet yönetiminde temel bir strateji üretildi. Bir yandan kurumsal kapasite gelistirdik, bir yandan da afet yönetimini; ‘afet öncesi hazirlik’, ‘afet ani müdahale’ ve ‘afet sonrasi iyilestirme’ süreçleri olarak üç asamada ele aldik. Bu anlayisa yönelik stratejik planlar ürettik. Bugün Türkiye’nin bir afet müdahale plani var ve uygulaniyor” açiklamasinda bulundu.

“ESKIDEN SU LAF DILLERE PELESENKTI; ‘NEREDE BU DEVLET’ SIMDI ISE SU LAF DILLERE PELESENK OLDU ‘ALLAH DEVLETIMIZE ZEVAL VERMESIN”

Afetle mücadelede önemli adimlar attiklarini ve bu adimlarin afetle mücadelede karmasayi önledigini belirten Soylu, “Atilan tüm adimlarin neticesini son 2 yilda yasadigimiz afetlerde gördük. Sahada afet mücadelesinde hiçbir karmasa yasamadik. Eskiden su laf dillere pelesenkti; ‘nerede bu devlet’ simdi ise su laf dillere pelesenk oldu ‘Allah devletimize zeval vermesin’ ve bu sadece devletin kendisiyle gerçeklesen bir mesele degil. Bir yardim kampanyasi baslatiyoruz, Türkiye’den ve dünyadan 1 milyar 200 milyon liranin üzerinde yardim ve bagis geliyor. Bu muhtesem bir sey” ifadelerini yer verdi.

“DÜNYADA MAGDUR VE MAZLUMLARA EN ÇOK YARDIM YAPAN ÜLKEYIZ”

“Biz iyilik medeniyetinin çocuklariyiz” diyerek muhtaca her daim el uzatacaklarini ifade eden Bakan Soylu, “Biz milletimizle ve devletimizle gurur duyuyoruz. Dünya’da Amerika’da bizden zengin, Avrupa’da bizden zengin ülkeler var. Ama buna ragmen biz son 4 yilda dünyada, dünyanin magdur ve mazlumlarina bu milletin her bir ferdiyle en dünyanin çok yardim yapan ülkesiyiz. Kimseyi yalniz birakmadik” diye konustu.



"6 TERÖRIST ETKISIZ HALE GETIRILDI"

Içisleri Bakani Soylu, konusmasi sirasinda gelen bir haber üzerine Eren-Kis Operasyonlari kapsaminda Mardin’de bir operasyon gerçeklestirdiklerini ve bu operasyon neticesinde Bagok’ta bir magaraya saklanan 6 teröristin etkisiz hale getirildigini bildirdi. Soylu, “Kis üslenme bölgelerinde magaraya girince rahat olacaklarini saniyorlar ama ülkemizin ve devletimizin geldigi noktayi unutuyorlar. Arkadaslarimizin emegine saglik, Allah ayaklarini tastan esirgesin” dedi.



Toplantida konusan HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan ise, HAK-IS’in bir sendikadan daha fazlasi oldugunu, devletin her ihtiyaç duydugunda hazir olduklarini, afetle mücadelenin sadece devletle bitmedigini bu gibi durumlarda vatandaslarin, sivil toplum örgütleri ve sendikalara da is düstügünü söyledi.

Arslan, HAK-IS’in kuruldugu tarihten bu yana, çizgisini bozmadigini ve hiçbir zamanda bozmayacagini söyledi.



(Ömer Faruk Karatas - Sadettin Aliusta / IHA)
Kaynak: İHA