Atakum'da Üreten Kadinlara Mikro Kredi Destegi

Üreten kadinlara teminat, kefalet ve faiz olmadan mikro kredi saglayan Türkiye Israfi Önleme Vakfi (TISVA) Atakum’da da çalismalarina basladi.

Atakum'da Üreten Kadinlara Mikro Kredi Destegi
Türkiye Israfi Önleme Vakfi (TISVA) üyeleri Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci’yi ziyaret ederek mikro kredi hakkinda bilgi verdi. Yapilan bilgilendirmede Atakum’da dar gelirli üreten kadinlara bin 500 TL ile 15 bin TL arasinda mikro kredi destegi saglanacagi belirtildi.

Türkiye Grameen Mikro Finans Programi Samsun Bölge Koordinatörü Yasin Kandemir, mikro kredinin dar gelirli kadinlarin kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarina imkan saglayan, teminat, kefalet, icra ve mahkeme süreçleri takip edilmeden verilen küçük bir sermaye oldugunu söyledi.



Çalisma sistemlerini anlatan Kandemir, “2012 yilindan itibaren Samsun’da faaliyet gösteriyoruz. Atakum’da da kadin istihdami sayisini artirmak için çalismalara basladik. Ev hanimlari evde ürettikleri el isi ürünleri için, tarim ve hayvancilik sektöründe, esnaf olan kuaför, tuhafiye, terzi kadinlarimiz sermayelerini mikro krediden alabiliyorlar. Kadinlarimiz besli gruplar oluyorlar, önce kendilerine ve birbirlerine güveniyorlar. Karsilikli güveni sagladiktan sonra kredilerini onayliyoruz. Baslangiç olarak bin 500 TL ile basliyorlar, 15 bin TL’ye kadar ulasabiliyorlar. Tahsilatlari haftalik gerçeklestiriyoruz. Kefil ve kefalet yok, faiz yok, dosya masrafi yok. Bankayla ugrasmiyorlar. Kadinlarimiza ayni zamanda e-ticaret, pazarlama gibi alanlarda egitimler de veriyoruz, sosyallesmelerine katki sunuyoruz. Burada önemli olan kadinin üretim yapmasi ve kendi ayaklari üzerinde durmasi. Mikro kredinin asil felsefesi ekonomik mal varligi olmayan, bankadan kredi kullanamayan kisilere öncelik vermek. Kullanmis oldugu krediyi de üreterek kazanip geri ödüyor. Kazanamayan kitleler için de ne yapmamiz gerekiyorsa yapiyoruz. Kadinlarimiza alternatif üreterek onlari ayakta tutmaya çalisiyoruz. Mikro krediden faydalanmak isteyen kadinlarimiz bizlere ulasabilirler” dedi.

Ziyarette Türkiye Grameen Mikro Finans Programi Samsun Bölge Koordinatörü Yasin Kandemir, Samsun Mikro Finans Sube Müdürü Tugba Burç, Salipazari Mikro Finans Sube Müdürü Nuray Erensoy yer aldi. Atakum Belediyesi Baskan Yardimcisi Atilla Küçükala ile Atakum Belediyesi öncülügünde kurulan Atakum Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi (ATAK) üyeleriyle de bir araya gelen Kandemir ile beraberindekiler kooperatiflere de destek vermek istediklerini söyledi.

Kaynak: İHA