Arap Hat Sanati UNESCO'nun Kültürel Miras Listesine Alindi

Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Arap hat sanatini Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne aldi.

Suudi Arabistan resmi ajansi SPA'nin haberinde, "Arap hat sanati, bilgi, beceri ve uygulamalari" ögesinin listeye alinmasi için basvurunun Riyad'in öncülügünde, Arap Birligi Egitim Kültür ve Bilim Teskilati (ALECSO) gözetiminde 16 Arap ülkesinin katilimiyla yapildigi hatirlatildi.

Suudi Arabistan Kültür Bakani Bedir bin Abdullah bin Ferhan, Arap hat sanatinin UNESCO listesine alinmasinin, bakanligin bu sanata hizmet etme yönündeki yönlendirmesiyle koordineli sekilde gelistigini söyledi.

Arap yazisinin, Arap kahvesi, zemzem gibi ürünlerden sonra Arap cografyasindan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alinan dokuzuncu öge oldugu belirtildi.

Umman resmi ajansi ONA'da ise söz konusu kararin halihazirda Paris'te yürütülen ve 18 Aralik'a kadar devam edecek Somut Olmayan Kültürel Mirasin Korunmasina Iliskin Hükümetlerarasi Komite Toplantisi'nda alindigi kaydedildi.

ALECSO, Arap hat sanatinin UNESCO listesine dahil edilmesi için olusturulan ortak Arap dosyasini 30 Mart 2020'de örgütün genel sekreterligine teslim etmisti.

Basvuruda Suudi Arabistan'in yani sira Ürdün, Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Tunus, Cezayir, Irak, Sudan, Umman, Filistin, Lübnan, Kuveyt, Misir, Fas, Moritanya ve Yemen yer almisti.

Kaynak: AA