Italya'da Kovid-19'A Yönelik OHAL Üç Ay Daha Uzatildi

AB ülkelerinden Italya'ya gelecekler 'negatif' sonuçlu test ibraz edecek, asi yaptirmamis olanlar ise test yaptirmanin haricinde Italya'ya girdikten sonra 5 gün karantinada kalacak.

Italya'da hükümet, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sebebiyle yürürlükte olan olaganüstü halin (OHAL) 31 Mart 2022’ye kadar uzatilmasini kararlastirdi.

Kovid-19 vakalarinin son haftalarda artis egiliminde oldugu ülkede, pandemiyle mücadele için dönemin hükümeti tarafindan ilk kez 31 Ocak 2020’de çikarilan OHAL, bir kez daha uzatildi.

Basbakanliktan yapilan yazili açiklamada, Basbakan Mario Draghi baskanliginda toplanan bakanlar kurulunun bugün kabul ettigi kanun hükmünde kararnameyle salginla mücadelede hizli tedbirler alinmasini saglayan OHAL uygulamasi ve bu kapsamdaki salgini önleyici tedbirlerin 31 Mart 2022'ye kadar uzattigi belirtildi.

- AB ülkelerinden geleceklere yönelik yeni tedbir

Saglik Bakani Roberto Speranza da OHAL kapsaminda imzaladigi baska bir kararnameyle Italya'ya Avrupa Birligi (AB) ülkelerinden gelecek olanlara yönelik yeni tedbirleri açikladi.

Buna göre, AB'den gelecek Kovid-19 asisi yaptirmis kisilere de Italya'ya yolcuklarindan önce alinmis "negatif" test sonucu gösterme zorunlulugu getirildi. Yine Avrupa’dan gelecek ancak hiç asi yaptirmamis olanlar ise "negatif" sonuçlu test zorunluluguna ek olarak; Italya'ya girdigi günden itibaren 5 gün karantinada kalacak.

Kararnamede ayrica, AB’den gelecek olanlarin yaptiracagi testlerin, hizli test (Antijen) olmasi durumunda son 24 saat içinde yapilmis olmasi, moleküler test olmasi durumunda ise son 48 saatte yapilmis olmasi sartinin getirildigi de kaydedildi.

Bu uygulamanin, 16 Aralik'tan itibaren baslayacagi ve 31 Ocak 2022'ye kadar sürecegi bildirildi.

AB disindaki ülkelerden gelenler için yolcuktan önce alinmis negatif sonuçlu test ibrazi ve 10 gün karantina sarti ise devam edecek.

Ayni sekilde, Kovid-19'un yeni varyanti Omicron sebebiyle Güney Afrika, Lesotho, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya, Esvatini ve Malavi'ye getirilen seyahat yasaklarinin süresi 31 Ocak 2022’ye uzatildi.

Italya'da son 24 saatte 20 bin 677 yeni vaka kaydedilirken, ölü sayisi 120 artarak 130 bin 49’a ulasti.

Kaynak: AA