Alapli'da Findiga Alternatif Ürünlerin Yetistirilmesi Tesvik Ediliyor

Zonguldak'in Alapli ilçesinde findik üretimine alternatif ürünlerin yayginlastirilmasi için çalisma yürütülüyor.



Alapli Ziraat Odasi Baskani Seref Türkoglu, AA muhabirine, üniversitelerin Ziraat Fakültesi hocalarinin ilçede yaptigi toprak analizlerinde, findiga alternatifin çilek oldugunu belirttiklerini animsatti.

Çilek üretimini yayginlastirmak ve fide teminini kolaylastirmak amaciyla kurduklari zirai ürünler üretim ve egitim sahasina 20 bin çilek fidesi diktiklerini belirten Türkoglu, sunlari kaydetti:

“Su anda buraya çilek dikiyoruz. Bir dönüm kivi, 15 dönüm de Trabzon hurmasi ektik. 5 seramiz var. Çilek ve marul ektik. Para kazanma amaçli degil, egitim amaçli bu projeyi destekliyoruz. 4 dönüme çilek diktik. Findiga alternatif ürün bulmak zorundayiz. Ayrica, hünnap, hurma ve salep üretimine de önem veriyoruz. Deneme amaçli ekimlerimizde çok da olumlu sonuçlar elde ettik. Hurma kurutma tesisi kurmayi da planliyoruz."

Alapli Ziraat Odasi Genel Sekreteri Oktay Türkyilmaz da ilçedeki en önemli geçim kaynaginin ihraç ürünü findik oldugunu söyledi.

Eski yöntemlerle üretim yaptiklarini, findik agaçlarinin yaslandigini anlatan Türkyilmaz, findiga alternatif ürünler bulmaya çalistiklarini kaydetti.

Kaynak: AA