Fed'in Bej Kitap'i ABD'li Sirketlerin Artan Fiyatlarla Mücadele Ettigini Ortaya Koydu

Raporda, güçlü ham madde talebinden, lojistik zorluklardan ve siki is gücü piyasasindan kaynaklanan genis kapsamli girdi maliyeti artislari oldugu aktarildi.

ABD Merkez Bankasi (Fed), ülkede ekonominin "ilimli ila orta" hizda büyüdügünü, sirketlerin ise fiyat artislari ve is gücü sikintilariyla mücadele ettigini bildirdi.

Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma iliskin degerlendirmelerin yer aldigi "Bej Kitap" raporunun kasim sayisini yayimladi.

Bankanin 12 subesinden gelen analizlerle hazirlanan raporda, ekonominin ekim ve kasim basinda "ilimli ila orta" hizda büyüdügü kaydedildi.

Bazi bölgelerde güçlü talebe ragmen büyümenin tedarik zinciri aksakliklari ve is gücü sikintilari nedeniyle kisitlandigi belirtilen raporda, tüketici harcamalarinin ilimli artis gösterdigi aktarildi.

Raporda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Delta varyantinin yayilmasinin azalmasiyla çogu bölgede eglence ve konaklama faaliyetlerinin arttigi vurgulandi.

Insaat faaliyetinin de genel olarak arttigina isaret edilen raporda, ancak malzeme ve isçi bulma sikintisinin söz konusu artisi sinirladigi aktarildi.

Raporda, malzeme ve is gücündeki sikintilara ragmen imalat büyümesinin de güçlü oldugunun alti çizildi.

Çogu bölgede genel faaliyete iliskin görünümün olumlu kalmaya devam ettigi vurgulanan raporda, ancak bazi bölgelerde tedarik zinciri ve is gücü arzinda yasanan zorluklarin ne zaman hafifleyecegi konusundaki belirsizligin dikkati çektigi aktarildi.

Raporda, istihdam artisinin da bölgelerde "ilimli ila güçlü" hiz arasinda degistigi belirtilerek is gücüne yönelik güçlü bir talep oldugu ancak çalisanlari ise alma ve iste tutma konusunda sirketlerin sürekli zorluk yasadiklarini bildirdigi kaydedildi.

Birçok bölgede federal asilama kararinin mevcut ise alim zorluklarini daha da kötülestirebilecegine dair endiselere dikkat çekildigi belirtilen raporda, neredeyse tüm bölgelerde güçlü ücret artisinin bildirildigi ifade edildi.

Raporda, fiyatlarin da ekonominin sektörleri arasinda yayilan fiyat artislariyla birlikte "orta ila güçlü" bir hizda yükseldigine dikkat çekildi.

Güçlü ham madde talebinden, lojistik zorluklardan ve siki is gücü piyasasindan kaynaklanan genis kapsamli girdi maliyeti artislari oldugu belirtilen raporda, güçlü talebin sözlesmeden dogan yükümlülükler nedeniyle bazi firmalari fiyatlari artirmaktan alikoysa da genellikle firmalarin fiyatlari yükseltmesine izin verdigi aktarildi.
Kaynak: AA