Istanbullular Üsküdar'dan Demokrasi Ve Özgürlükler Adasi'na Tarihi Yolculuga Çikti

Üsküdar Belediyesi, açik hava müzesi haline getirilen ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adasi’na düzenledigi gezi ile, Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüstü Zorlu’nun hatiralarini Istanbullular ile tanistirdi. Yüzlerce Istanbullu Valide Sultan Gemisi ile Üsküdar’dan Demokrasi ve Özgürlükler Adasi’na tarihi yolculuga çikti.

Istanbullular Üsküdar'dan Demokrasi Ve Özgürlükler Adasi'na Tarihi Yolculuga Çikti


Üsküdar Belediyesi, toplumsal hafiza açisindan son derece önemli bir açik hava müzesi haline getirilen ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adasi’nda, Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüstü Zorlu’nun hatiralarini ve Yassiada’nin tarihini Istanbullularla tanistiriyor. Üsküdar Belediyesi, Demokrasi ve Özgürlükler Adasi’na baslattigi ‘Yassiada Demokrasi Yolculugu’ projesi kapsaminda bugünden itibaren her Persembe günü saat 12.00’de Valide Sultan Gemisi ile tüm Istanbullulari Üsküdar’dan Yassiada’ya tarihi yolculuga çikarmayi amaçliyor.

“Her persembe günü halkimizi Yassiada’ya getirecegiz”

Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen, “Yassiada Türk demokrasisi açisindan, tarihimiz açisindan ne yazik ki kara bir lekedir. Yassiada yargilamalari, oradaki sonuç demokrasi ile hukukla, hakla, adaletle asla bagdasmiyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti çok partili sisteme geçtikten sonra yapilan seçimlerle halkin özgür iradesiyle seçilmis bir Basbakani ihtilaller ile devirdiler. Ve çok haksiz, hukuksuz bir sekilde düzme bir mahkeme ile yargilama sonucu 2 Bakani ile beraber astilar, idam ettiler. Tabii Yassiada aslinda hepimiz için yasli ada, yeni adi Özgürlükler ve Demokrasi Adasi. Simdi bu Yassiada’yi Sayin Cumhurbaskanimiz yeniden düzenlemek suretiyle oradaki o tarihi olaylari, o günkü yasanilanlari eserlerle, yapilan insai faaliyetlerle, düzenlenen projelerle, vatandaslarimiza anlatmak istiyoruz. Oralari vatandaslarimizin görmesini arzu ediyoruz. Üsküdar Belediye’mizin Valide Sultan gemisiyle biz zaten gençlerle, çocuklarla. bogazda turlar yapiyoruz. Simdi bugün itibariyle her persembe günü halkimizi Yassiada’ya getirecegiz. Yassiada’daki olaylari görecekler. Rehberler, oradaki neler olmus, neler yasanmis anlatacaklar. Hem bir video gösterimi var hem de tarihi olaylarin sahnelerin yapildigi alanlar var. Oralari bizzat görecek vatandaslarimiz. Bu programimiz hep herkese açik, tamamen ücretsiz. Hem adaya giriste bir ücret ödemeyecekler. Hem gemimize bir ücret ödemeyecekler. Hatta gidis gelislerde hemserilerimize, vatandaslarimiza ikramlarimiz olacak. Çünkü uzunca bir yolculuk gerekiyor. Herkesi peyderpey Yassiada’ya getirecegiz.” dedi.



Dün ilkii gerçeklestirilen Yassiada Demokrasi Yolculugu’ nda adayi ziyarete gelen vatandaslar rehberler esliginde müzeleri, açik hava eserlerini ve kütüphaneyi gezerek tarihi yasanilanlari derinden hissetti. Geçtigimiz günlerde ziyarete açilan Demokrasi ve Özgürlükler Adasi, vatandaslar tarafindan büyük ilgi gördü.



“Buraya gelince çok duygulandim ve çok güzeldi”

Üsküdar’dan Demokrasi ve Özgürlükler Adasi’na tarihi yolculuga çikan Emel Akdag, “Gezip, görmek istedigimiz bir adaydi. Rahmetli annem Adnan Menderes ve yasadiklarini hep anlatirdi. Buraya gelince de çok duygulandim ve çok güzeldi. Hilmi Bey Baskanimiza da çok tesekkür ederiz. Telefonla kayit yaptirdim. Hemen kaydinizi alalim dediler ve onaylandi. Hemen geldik zaten persembeyi zor bekledik. Çok güzel bugüne kadar hiç böyle bir sey düsünülmemisti. Harika oldu ve belki sonra bir daha da gelmeyi düsünüyoruz. Bu kalabalik oldugu için hizli bir gezi oluyor. Insallah sonra geliriz daha da rahat gezeriz.” diye konustu.

Kaynak: İHA