Tunuslu Sendikadan Fransiz Büyükelçi'ye 'Tunuslular Sorunlarini Kendileri Çözebilir' Mesaji

Tunus Genel Isçi Sendikasi (TGIS) Genel Sekreteri Nureddin et-Tebubi, Fransa'nin Tunus Büyükelçisi'ne "Tunuslularin ulusal diyalog yoluyla kendi sorunlarini kendilerinin çözebilecegini" söyledi.



TGIS'e ait internet sayfasinda yayinlanan habere göre, Genel Sekreter Tebubi, sendika merkezinde Fransa'nin Tunus Büyükelçisi Andre Parant ile bir araya geldi.

Görüsmede Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in 25 Temmuz'daki "olaganüstü" kararlarinin ardindan olusan siyasi krizi degerlendiren Tebubi, "Ülkedeki duruma çözüm bulunmasi noktasinda Tunus'a ve Tunuslulara güvenimiz tamdir. Ulusal diyalog ile Tunuslular kendi sorunlarini kendileri çözebilir." ifadelerini kullandi.

Tebubi, ülke olarak geçirdikleri bu zor süreçte Fransa dahil olmak üzere dost ülkelerin desteginin büyük önem arz ettigini” vurguladi.

TGIS Genel Sekreteri Nureddin et-Tebubi, 27 Kasim Cumartesi günü sendika toplantisinda yaptigi konusmada, "25 Temmuz'un ardindan herhangi bir olumlu gelisme yasanmadigini" belirtmisti.

TGIS ve yöneticileri tarafindan yapilan açiklamalarda, bir an önce genis kapsamli ulusal diyalog çagrisi yapiliyor.

- TGIS'in 25 Temmuz kararlari karsisindaki tutumu

"Arap Bahari" adi verilen süreçte oynadigi rolle ülkedeki en önemli kurumlarin basinda gelen TGIS, 25 Temmuz sürecinde uzun süre sessizligini koruyarak Cumhurbaskani Said'e bir nevi destek oldu.

Ancak Said'in 22 Eylül'de yeni kararnamelerle yasama ve yürütme yetkilerini devralmasi üzerine TGIS bu adimi reddederek, "Cumhurbaskani'nin sartlari yerine getirmeden Anayasa'yi degistirmesine" karsi oldugunu bildirdi.

TGIS, Said'in yetkilerini genisletmesine ve içeride muhaliflere yönelik gözalti ve tutuklamalara karsi bir tutum takindi.

- Tunus'ta "istisnai durum" nasil olustu?

Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan 22 Eylül'de de bazi yeni kararnameler yayimlamisti.

Bu kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisi genisletilmis, ayrica yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon da feshedilmisti.

Said'in aldigi tüm bu kararlar ülkede bir tür "istisnai durum" olusmasina yol açmisti.

Kaynak: AA