Pentagon'dan 2019'Daki Suriye'de Sivillerin Öldügü Hava Saldirisina Inceleme

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Savunma Bakani Lloyd Austin'in, 18 Mart 2019'da Suriye'nin Baghuz kasabasinda düzenlenen, sivillerin öldürüldügü hava saldirisina yönelik inceleme talimati verdigini açikladi.

Günlük basin toplantisinda degerlendirmelerde bulunan Kirby, "Bakan Austin, 18 Mart 2019'da Suriye'nin Baghuz kasabasindaki sivil kayiplarina yönelik inceleme talimati verdi. Inceleme, Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Michael Garrett tarafindan yönetilecek." ifadelerini kullandi.

ABD'li generalin, olayla ilgili mevcut raporlarin yani sira olayla ilgili kosullar ve detaylari inceleyecegini belirten Kirby, Garrett'in, incelemeyi 90 günde tamamlayacagini belirtti.

Kirby, "Inceleme, sivil kayiplari, saldirinin savas hukukuna uygunlugunu, saldiriya iliskin kayitlarin toplanmasi ve saklanma prosedürlerini, eski saldirilarda sivil kayip riskini azaltma önlemlerinin kullanilip kullanilmadigini, hesap verebilirlik önlemleri ve son olarak yetki prosedürlerinin yerinde kullanilip kullanilmadigina iliskin konulari irdeleyecek." degerlendirmesinde bulundu.

New York Times gazetesinde 14 Kasim'da yer alan haberde, ABD Hava Kuvvetlerinin, 18 Mart 2019'da Suriye'nin Baghuz bölgesinde kadin ve çocuklardan olusan sivil bir grubu hedef aldigi bildirilmisti.

Haberde, ABD insansiz hava araçlariyla yeri tespit edilen sivil gruba F-15E tipi savas uçaklariyla 3 ayri saldiri düzenlendigi, saldirida 2 tondan fazla bomba birakilarak yaklasik 70 kisinin ölümüne neden olundugu vurgulanmisti.

Saldirinin ayrintilarinin, aylar süren gizli belge ve raporlarin incelenmesi ile ismi gizli tutulan ilgili personel ve yetkililerle dogrudan yapilan görüsmeler sonucunda bir araya getirildigine isaret edilen haberde, eldeki bulgularin ABD Merkez Kuvvetler Komutanligina (CENTCOM) gönderilmesinin ardindan, komutanligin, hava saldirilarinin hakli oldugunu savunarak saldiriyi ilk kez kabul ettigi ve 80 kisinin öldürüldügünü açikladigi aktarilmisti.

Haberde, Komutanligin, söz konusu saldirida 16 ISID militani ile 4 sivilin öldürüldügünü, diger 60 kisiyle ilgili olarak da ISID'in kontrolündeki bölgelerde kadin ve çocuklarin bazen silaha sarilmalari nedeniyle sivil olup olmadiklarinin net olmadigini iddia ettigi kaydedilmisti.

???????
Kaynak: AA