Çameli'nin Kilim Motifleri Koruma Altinda

Denizli’nin Çameli ilçesinde yüz yillardir dokunan kilimlerin motifleri, gelecek kusaklara aktarilabilmesi için cografi isaret alinarak koruma altina alindi. Kaymakamlik ve belediye tarafindan açilan kursa katilan 20 kadin koruma altindaki motiflerden kökboyasi ile renklendirdikleri iplerle kilim dokuyarak gelecek kusaklara aktarilmasini sagliyor.

Çameli'nin Kilim Motifleri Koruma Altinda


Denizli’nin Çameli ilçesinde yüzyillardir kökboyasi ile renklendirilen iplerle kara tezgâhlarda el emegi göz nuru ile dokunan kilimlerin motifleri cografi isaret alinarak koruma altina alindi. Ilçede kaymakamlik, belediye ve halk egitim müdürlügü tarafindan Elmali Mahallesi’nde açilan kursa katilan 20 kadin tarafindan koruma altindaki motiflerden kilim dokunarak gelecek kusaklara aktarilmasi saglaniyor. Kadinlar tarafindan dokunan kilimlerin Çameli Üreten Kadinlar Derneginde sergilendigini anlatan Çameli Belediyesi Kültür ve Turizm Danismani Ibrahim Putgül, “Özellikle Çameli kilimi Çameli dokumasi bizim yörük kültürümüzü sergileyen özellikle motifleriyle ve dokuma teknikleriyle kök, boyasiyla yillardan ve tarihten gelen bir gelenegimiz. Tüm evlerimizde bu güne kadar kadinlarimiz geçlerimiz analarimiz kilimleri ve dokuma yaparlardi. Fabrika ürünleri çiktiktan sonra, ürünler artik kaybolmaya yüz tutmustu. Bundan dolayi biz Çameli kiliminin ve dokumasinin Cografi isaretini aldik ve Çameli Kaymakamligi, belediye ve halk egitim isbirligiyle bir atölye kurduk. Çameli kiliminin ve el hali dokumasinin teknikleriyle beraber renkleri ile beraber birbirlerine olan özlesmis desenleri ve artik koruma altina aldik. Cografi isaretimiz ile beraber bu ürünleri hala yeni gelisen nesillere aktariyoruz onlara dokutturuyoruz ve koruma altina aliyoruz suanda da 20 yakin kadinimiz çalisiyor” dedi.



Çameli Kilimin özellikleri

Çameli kilimi uzun yillardir yörede üretilen el dokumasi üründür. Çameli kilimi yüzde 100 yün, yüzde 100 kök boya ve yüzde yüz kirman ipi kullanilarak tamamiyla el dokumasi olarak üretilir. Çameli kilimlerinin motif ve renklerinde canlilik ile çesitlilik öne çikar Çameli kiliminde kullanilan motif isleme teknigi kabartma seklindedir. Fonda bulunan renkler düz zemin olustururken motif onun üzerinde kabarmis bir sekilde durmaktadir. Kabartma motifin de ip üç dört kat kullanilmaktadir. Ayni zamanda motiflerde seritlerde bulunur. Çameli kilimlerinin üzerindeki motifler yasanilan çagin özelliklerinin yani sira yöre kültürü gelenek görenek ve kilimi dokuyan kisinin beklentilerine göre olusmustur. Analik ve dogurganlik bereket ve ugur, kismet, mutluluk, nese, uzun ömür, kahramanlik ve kuvvet kötü bakislari uzaklastirma soyun ölümsüzlügünü simgeleyen ve benzeri motifler kullanilir.
Kaynak: İHA