Suudi Arabistan Ve Bazi Körfez Ülkelerinden Sonra Yemen De Lübnan Büyükelçisini Çekti

Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Birlesik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ardindan Yemen de Lübnan Büyükelçisini çektigini duyurdu.

Yemen resmi haber ajansi SABA'nin haberine göre, Disisleri Bakanligi'ndan yapilan yazili açiklamada, Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi'nin Yemen'le ilgili açiklamalarinin ardindan Yemen'in Beyrut Büyükelçisi Abdullah ed-Dais'in istisare için ülkeye çagrildigi belirtildi.

Yemen Büyükelçisi Dais'in, Lübnan Disisleri'ne, Kardahi'nin "kinanmasi gereken" açiklamalariyla ilgili olarak bir mektup ilettigi ifade edilen açiklamada, "Yemen hükümeti ve halkinin, Iran projesi ve onun milisleriyle mücadelesini sürdürecegi ve bunun hem Arap Yarimadasi hem de bölge için emniyet sübabi olacagi" kaydedildi.

Lübnan Enformasyon Bakani Kardahi'nin Yemen'le ilgili olarak Riyad yönetimini elestiren açiklamalari üzerine önce Suudi Arabistan, ardindan Bahreyn, Kuveyt ve BAE, Lübnan'daki Büyükelçisi'ni geri çagirmisti. BAE ayrica vatandaslarina Lübnan'a seyahat yasagi getirmisti.

- Lübnan Enformasyon Bakani'ndan Riyad'a Yemen suçlamasi

Kardahi, daha önce katildigi ve 27 Ekim'de yayinlanan bir televizyon programinda Husiler ve Yemen'e iliskin soru üzerine Riyad'i suçlayici ifadeler kullandigi bir degerlendirmede bulunmustu.

"Hizbullah gibi Husilerin de silahli bir örgüt olarak kendi topragini savundugunu düsünüp düsünmedigine" iliskin soruya Kardahi, "Tabii ki topragini koruyor. Sahsi görüsüm, Yemen'de bu savasin sona ermesi gerekiyor. Savas uçaklariyla evler, binalar, köyler ve sehirler saldirilara maruz kaliyor." yanitini vermisti.

Enformasyon Bakani Kardahi'nin bu ifadeleri üzerine Basbakan Necib Mikati, yazili açiklama yayimlamisti.

Açiklamada, Kardahi'nin bakanlik görevine baslamadan önce bir televizyon programinda Yemen'le ilgili bazi ifadeler kullandigi, bunun hiçbir sekilde mevcut konumunu yansitmadigi belirtilmisti.

Kardahi'nin açiklamalarinin reddedildigi vurgulanirken söz konusu ifadelerin hiçbir sekilde Lübnan'in Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile olan siyasetini yansitmadigi kaydedilmisti.

Kaynak: AA