Biden, Rittenhouse Davasinda Jüri Kararinin Yaninda Oldugunu Açikladi

ABD Baskani Joe Biden, ABD'nin Wisconsin eyaletinde 2020'deki gösteriler sirasinda iki protestocuyu öldüren Kyle Rittenhouse'un beraat etmesine iliskin, "Jüri kararinin yanindayim. Jüri sistemimiz çalisiyor ve çikan karara uymak zorundayiz." ifadesini kullandi.

Biden rutin saglik kontrolleri için gittigi Walter Reed Askeri Hastanesinden dönüste, Beyaz Saray bahçesindeki gazetecilere açiklamalarda bulundu.

ABD'nin yakindan takip ettigi Rittenhouse davasinda çikan kararin sorulmasi üzerine Biden, "Karari birkaç dakika önce duydum. Mahkemeyi izlemedim. Jüri kararinin yanindayim. Jüri sistemimiz çalisiyor ve çikan karara uymak zorundayiz." dedi.

Yarin 79 yasina girecek olan Biden, saglik kontrolünün özetini de yakin zamanda açiklayacaklarini belirterek "58. dogum günümü kutlamayi sabirsizlikla bekliyorum." diye espri yapti.

- Rittenhouse davasi

Kenosha'da, Agustos 2020'de, polisin siyahi Jacob Blake'i vurmasini protesto eden göstericilere beyaz bir Amerikali tarafindan açilan ates sonucu iki kisi hayatini kaybetmis, bir kisi agir yaralanmisti.

Olay yerinde çekilen bir videoda, sonradan Rittenhouse oldugu belirtilen bu kisinin, yari otomatik tüfegiyle caddenin ortasindan göstericilere ates açtigi görülmüstü.

Rittenhouse'un saldiridan yarim saat önce olay yerindeki görüntüleri ise AA foto muhabiri Tayfun Coskun'un objektifine takilmis, süpheli 26 Temmuz 2020'de tutuklanmisti.

Saldiri anini ve vurulan magdurun kanlar içinde yattigini gösteren fotograflari mahkemede delil olarak kullanilan Coskun, olay aniyla ilgili gördüklerini tanik olarak savciya aktarmisti.

Jüri bugün oy birligiyle Rittenhouse'u karsi karsiya oldugu bes suçlamanin tamamindan suçsuz bularak ülkeyi kutuplastiran tartismali bir davayi sonlandirmisti.

Kaynak: AA