Bakan Varank, Karabük'te Toplu Açilis Töreninde Konustu Açiklamasi

'Cumhurbaskanimizin liderliginde, 'Milli Teknoloji Hamlesi' isiginda büyük ve güçlü Türkiye yolunda kararlilikla ilerliyoruz. Amacimiz; Türkiye'nin rotasini her zaman yatirim, üretim, istihdam ve ihracatta tutmak' 'Aslinda sehirlerimizin ve bölgelerimizin güçlü olmasi da büyük ve güçlü Türkiye hedefimizin ilk basamagini olusturuyor. Bu baglamda illerimizin ayri ayri potansiyellerinden ne kadar fazla faydalanabilirsek, o kadar hizli bir sekilde hedefimize ilerleriz. Ve ortaya çikan refahtan da sadece belirli bölgelerde yasayanlar degil, tüm Türkiye faydalanmis olur'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde "Milli Teknoloji Hamlesi" isiginda büyük ve güçlü Türkiye yolunda kararlilikla ilerlediklerini belirterek, "Amacimiz; Türkiye'nin rotasini her zaman yatirim, üretim, istihdam ve ihracatta tutmak." dedi.

Karabük'teki temaslari kapsaminda Valiligi ziyaret eden Bakan Varank, Vali Fuat Gürel'den kentteki çalismalar hakkinda bilgi aldi. Ziyarette Varank'a, Kardemir isçilerini temsil eden tablo hediye edildi.

Daha sonra Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi (BAKKA) destegiyle kentte hayata geçirilen 9 projenin 100. Yil Kültür Merkezi'ndeki açilis törenine katilan Varank, projelerin bütçe toplaminin 17,5 milyon lira oldugunu söyledi.

Varank, açilislarin yani sira Karabük sanayisinin durumunu ve gelecek dönem çalismalarini istisare edeceklerini aktararak, "Güçlü yönlerimizi, firsatlari ve ihtiyaçlari degerlendirecegiz. Sizlerden alacagimiz geri bildirimlerle de sehrimizin üretim, ihracat ve istihdamini artiracak yeni çalismalari baslatacagiz." diye konustu.

Karabük'ün, Türkiye'de agir sanayi hamlesinin basladigi illerden biri olduguna isaret eden Varank, açilisi yapilan "Egitimin Sesi, Isgücünün Nefesi Karabük 2023", "Istihdama Açilan Kapi: Mesleki Egitim Merkezi" ve "Mesleki Egitimde Yenilikçi Egitim Metotlari ile Kalifiye Eleman Yetistiriyoruz" projelerinin, kentin sanayisinin nitelikli insan kaynagi ihtiyacini karsilamaya hizmet ettigini kaydetti.

Varank, tarim ve hayvanciligin da Karabük'ün önemli geçim kaynaklarindan olduguna dikkati çekerek, "Modern tarim ve hayvancilik uygulamalarinin gelisimi için atilan adimlari da büyük bir memnuniyetle destekliyoruz. Listemizde yer alan ve bütçeleri toplami 3,4 milyon lira olan 2 projeyi bu anlamda önemli buluyorum. Örtü Alti Sebze Yetistiriciligi ve Eflani'de Üretim Genele Yayiliyor projeleri. Bu projelerle saglanacak egitimler ve tarima kazandirilacak araziler sayesinde kadin ve genç istihdamini hep birlikte artiracagiz." ifadelerini kullandi.

- Firmalara bünyelerinde Ar-Ge ve tasarim merkezi kurma çagrisi

Son dönemin en kritik konularindan iklim degisikligiyle ilgili ulusal düzeyde birçok çalisma yaptiklarini ancak bu isin esas çözümünün yerelde atilan adimlar oldugunu vurgulayan Varank, söyle devam etti:

"Iste açilisini yaptigimiz 'Plastik Atiklarin Piroliz Yöntemiyle Bertaraf Edilmesi ve Geri Kazanimi Projesi' de bu degerli adimlardan biri. Proje kapsaminda kurulan 100 atik toplama ünitesiyle kentteki plastik atiklar toplanarak ekonomik degeri yüksek ürünlere dönüstürülecek. Böylece atiklarin insana ve çevreye olan olumsuz etkileri en aza indirilmis olacak. Bu projenin tüm Türkiye'ye örnek olmasi ve yayginlasmasi gerektigini düsünüyorum."

Varank, teknoloji girisimciligi alaninda "Karabük Üniversitesi Teknoloji Gelistirme Bölgesi" ile turizm potansiyelinin gelistirilmesi amaciyla da Yenice Seker Kanyonu'na doga müzesinin açilisini yaptiklarini kaydederek, AK Parti hükümetleri döneminde birçok alanda kente 11 milyar lirayi asan yatirimlar gerçeklestirildigini bildirdi.

Ar-Ge ve tasarim merkezleri açisindan Karabük'teki durumu yeterli bulmadigini dile getiren Varank, özellikle sanayi sektöründeki firmalara bünyelerine bu tip merkezler kurma çagrisi yapti.

- "Ilimiz için 158 yatirim tesvik belgesi düzenledik"

Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank, bugüne kadar Karabük'e TÜBITAK araciligiyla isletmelere verilen destegin 52 milyon lirayi astigini, KOSGEB ile KOBI'lere yönelik desteklerin 45 milyon lirayi buldugunu, BAKKA'nin sagladigi desteklerin 72 milyon lirayi astigini belirterek, "Simdiye kadar ilimiz için 158 yatirim tesvik belgesi düzenledik. Bu belgeler kapsaminda 2,2 milyar lira tutarinda sabit yatirim ve 4 bin 733 kisilik istihdam öngörüyoruz. Sehrimizin Filyos Limani'na yakin olmasi da yatirimlar için önemli bir avantaj sagliyor. Filyos Limani çok ciddi bir proje. Elbette biz Karabük'ü gerek yollarla gerek tren baglantisiyla limana bagladigimizda buranin sanayisi de oldukça gelisecek." diye konustu.

Gelecege yönelik hedeflerden bahseden Varank, "Cumhurbaskanimizin liderliginde, 'Milli Teknoloji Hamlesi' isiginda büyük ve güçlü Türkiye yolunda kararlilikla ilerliyoruz. Amacimiz; Türkiye'nin rotasini her zaman yatirim, üretim, istihdam ve ihracatta tutmak. Aslinda sehirlerimizin ve bölgelerimizin güçlü olmasi da büyük ve güçlü Türkiye hedefimizin ilk basamagini olusturuyor. Bu baglamda illerimizin ayri ayri potansiyellerinden ne kadar fazla faydalanabilirsek, o kadar hizli bir sekilde hedefimize ilerleriz. Ortaya çikan refahtan da sadece belirli bölgelerde yasayanlar degil, tüm Türkiye faydalanmis olur. Iste bu yüzden özellikle kalkinma ajanslarimiz bölgelerimizin ihtiyaçlarini dikkate alarak projelerine, desteklerine devam ediyor, önümüzdeki dönemde de devam edecek." degerlendirmesinde bulundu.

Konusmanin ardindan projelerin açilisi gerçeklestirildi.

Açilis törenine, Vali Fuat Gürel, AK Parti Karabük milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Günes, Belediye Baskani Rafet Vergili, vali yardimcilari, kaymakamlar, ilçe belediye baskanlari, kurum müdürleri ile vatandaslar katildi.
Kaynak: AA