Dünya Gida Programi, 800 Bin Lübnanliya 65 Milyon Dolarlik Yardim Vermeyi Planliyor

Birlesmis Milletler (BM) Dünya Gida Programi (WFP) Direktörü David Beasley, ciddi ekonomik kriz içindeki Lübnan'da 800 bin vatandasa 60-65 milyon dolarlik bir yardim yapmayi planladiklarini belirtti.

Lübnan resmi ajansi NNA'da yer alan açiklamada, Lübnan Cumhurbaskani Misel Avn, baskent Beyrut'taki Baabda Sarayi'nda Beasley ve beraberindeki heyeti kabul ettigi belirtildi.

Açiklamada ifadelerine yer verilen Beasley, WFP'nin Lübnan'a yardimlarin sunulmasinin sürdürülmesinde kararli oldugunu, iki ay içerisinde de toplam 800 bin Lübnanliya yardim yapilmasini planladiklarini ifade etti.

Yardiminin nakdi ve buna benzer bir türde toplamda 60 ila 65 milyon tutarinda gerçeklesecegi detayini veren Beasley, dagitimin da Lübnan hükümeti ve Dünya Bankasinin koordinasyonu ile yapilacagini aktardi.

Bunun yaninda Lübnan Cumhurbaskani Avn ise BM'nin yaptigi çalismalara göre ülke nüfusunun yüzde 74'ünün açlik sinirinda yasadigini, daha genis boyutlu bakilmasi halinde bu oranin yüzde 82'yi geçebilecegini belirtti.

WFP'nin sundugu yardimlarin önemine deginen Avn, programin sürdürülmesi halinde Mayis 2022'ye kadar toplamda 1 milyon 600 bin Lübnanlinin yardimlardan faydalanmis olmasini temenni etti.

Lübnan'da 2019'dan beri devam eden ekonomik kriz nedeniyle yerel para birimi yüzde 90'dan fazla deger kaybetti, ayrica resmi olmayan verilere göre son 2 yil içinde yaklasik yüzde 700'lük bir enflasyon yasandi.

Kamu çalisanlarinin, maaslarinda iyilestirme yapilmasi talebiyle 4 Kasim'da, süresiz grev baslattigi açiklanmisti.

Halihazirda birçok kamu çalisani sadece çarsamba günleri ise gelirken, diger günler ise acil durumlar disinda grev nedeniyle bakanliklar hizmet veremiyor.

Kaynak: AA